NIS
Dejan Briza
NIS, naftna industrija srbije, bušotina

Alo!/Dejan Briza

Naftna bušotina, Foto: Alo!/Dejan Briza

Rusi su preuzeli preko 50 naftnih polja sa kojih se pre privatizacije NIS-a dobijalo oko 700.000 litara nafte, a nakon toga, naftni gigant godišnje crpi i do 1,3 miliona tona crnog zlata sa naših polja, zbog čega je Srbija u opasnosti da ostane bez sopstvenih zaliha nafte, tvrde stručnjaci. Osim toga, po rečima naših sagovornika, zbog zagađenja vode i tla štetnom hemijom naša zemlja je ekološki ugrožena.

Saša Matović

Alo!/Dejan Briza

Saša Matović, Foto: Alo!/Dejan Briza

U trci za profitom, „Gaspromnjeft“ je na srpska naftna polja uveo praksu eksploatacije, koju na svojima poljima ne primenjuje, sa ciljem da što pre iscrpi naša naftna nalazišta. Reč je o frakturiranju, metodi koja podrazumeva da se u bušotine ubacuju pumpe kojima se naglo diže pritisak, kako bi se izbacila što veća količina nafte.

Činjenice

- Od 2008. do danas gotovo tri puta je skočio udeo domaće nafte u ukupnoj proizvodnji kompanije koju je preuzeo „Gaspromnjeft”

- Zbog neplaćanja ekološke tase, NIS godišnje zakida državu za 1,5 miliona evra

- Kada kopa bilo gde u Rusiji, „Gaspromnjeft” plaća lokalnoj samoupravi rudnu rentu od 22 odsto, dok u Srbiji plaća tri odsto

Kako izgleda postupak eksploatacije i koje su njegove posledice, objasnio je za „Alo!“ inženjer koji je radio u toj kompaniji.

- Te pumpe potpuno razvale bušotinu, a zatim se nafta rasprši u svim pravcima, pa tako dospe i u podzemne vode, zbog čega je takva metoda zabranjena i u zemljama koje imaju znatno više nafte od nas - objašnjava on.

Naš sagovornik dodaje da su tanke cevi od nekoliko cola nakon privatizacije naftne kompanije zamenjene širokim - od 15 cola, tako je umerena eksploatacija nafte iz zemlje postala intenzivna i gramziva.

- Zamena cevi omogućila je Rusima da isisavaju dvostruko više nafte, a ako nastave eksploataciju ovim tempom, vrlo je verovatno da za četiri-pet godina nećemo imati ni kap nafte iz svojih nalazišta.

Gospa Matović

Alo!/Dejan Briza

Gospa Matović, Foto: Alo!/Dejan Briza

Ne smemo to da dozvolimo, zarad budućih generacija, sa resursima moramo postupati racionalano - upozorava ekspert koji je radio u naftnoj kompaniji i podseća da je prodaja NIS-a za 400 miliona zapravo značila prodaju prava na korišćenje domaćih rezervi nafte vrednih čak sedam milijardi evra.

- 700 hiljada tona nafte godišnje se eksploatisalo pre dolaska „Gaspromnjefta2

- 1,3 miliona tona nafte eksploatiše se godišnje nakon dolaska Rusa

- 500 dolara po toni nafte zarada Rusa u Srbiji

- 100 dolara po toni nafte „Gasprom” zarađuje u Rusiji

Da nafta i opasne hemikalije dospevaju u vodotokove, što izaziva nekontrolisano zagađenje, potvrdio je za naš list Ratko Đurđevac, predsednik Ekološkog pokreta Vrbasa.

- Reč je o izuzetno intenzivnom i prljavom metodu, kojim se vrši bušenje čvrstih stenovitih naslaga u kojima se nalaze naftni škriljci, a u bušotine se zatim ubacuju pod pritiskom izuzetno velike količine materijala prepunog hemije, koji mikropotresima i mikroeksplozijama razbijaju te stene. Preciznije, reč je o abrazivnom, nagrizajućem materijalu, dakle, o veoma štetnoj hemiji. Na taj način se dolazi do zatvorenih basena sa naslagama nafte i gasa, a usput se probijaju i baseni sa podzemnim vodama - objasnio je on i dodao:

- Vibracije koje nastaju od bušenja utiču da se baseni krune i da se voda zamuti, a zemljište je već zatrovano pomenutom hemijom. Kvalitet podzemnih voda pada, dok je njihova eksploatacija sve skuplja - moraju jače da se prerađuju.

NIS: Zaštita životne sredine prioritet

Na drugoj strani, iz NIS-a kažu da u Srbiji primenjuje sve metode eksploatacije nafte koje se koriste u naftnoj industriji u svetu, a da zaštita životne sredine predstavlja prioritet za njihovu kompaniju.

- Eksploatišemo naftna polja isključivo u skladu sa važećim propisima Republike Srbije i najboljom svetskom praksom u toj oblasti. Od 2010. godine NIS je uložio više od 11 milijardi dinara u projekte za zaštitu životne sredine, od čega je veliki broj realizovan u segmentu istraživanja i proizvodnje nafte i gasa.

 

Komentari (5)

saw

24.07.2018 07:31

Pa oni su vaša braća

vlajko

24.07.2018 07:54

Braca?Hmmmm.Jedina ideoligija je profit,brace nema odavno.Jedino se mi Srbi bratimimo sa nekima.Dokle,bre,vise?Gledati da se sacuvamo od svih,svi su gramzivi prema drugima jedino mi prema sami sebi.

rada tomasevic

24.07.2018 08:01

mi plesemo celi dan i noc!svi su ludi i ja sam lud mi plesemo----kijo samo pevaj mi plesemo celi dan i noc----

vrabac

24.07.2018 08:43

Ko s' Rusima tikve sadi....

sasa

24.07.2018 10:13

a ovamo skupo gorivo zbog Sirije,nista gore kada se tvoja zemlja prema tebi ophodi kao da si stranac