Beograd, kiša, nevreme, oblačno
Alo!/A.K.
Beograd, kiša, nevreme, oblačno

Alo!/A.K.

Ilustracija: Alo!/A.K.

Ovih dana u Beogradu se iz kuće ne izlazi bez kišobrana. No, ni on vam neće biti dovoljan, ako se tokom iznenadnog snažnog pljuska zateknete na ulici. Prava je sreća ukoliko u blizini pronađete uličnog prodavca kišobrana ili uspete da uhvatite prvi taksi.

Iako je leto kalendarski uveliko počelo, ogromna količina padavina i niske temperature nekima ipak idu na ruku. Evo ko sve zarađuje od ovakvih vremenskih uslova.

Taksisti

Taksisti su ti koji najviše profitiraju. Turisti koje pljusak zatekne tokom razgledanja srpske prestonice odmah ulaze u taksi, jer je tada kasno za traženje autobuskog stajališta, a i Beograđani priznaju da su umesto pešačenja prmorani da taksi vozila koriste češće nego inače.

Prodavci kišobrana

Ni ulični prodavci kišobrana ovih dana ne mogu se požaliti na zaradu. Vremensku prognozu pomno prate, pa ih tako možete videti širom pešačkih zona i centralnih gradskih ulica, već kada se pojavi prvi oblak ili kap kiše.

Trgovci

Ne zaostaju mnogo ni oni trgovci u radnjama gumenih čizama, kabanica i druge slične opreme. Posebno za decu koja moraju uvek da budu suva, a teško ih je zadržati u zatvorenom.

Budući da su zbog ovakvih vremenskih uslova česte havarije poput pucanja cevi, izlivanja vode i oštećenja fasada, povećan obim posla, a samim tim i zarade imaju majstori.

Iako meteorolozi polako najavljuju prestanak padavina i rast temperatura dobro iskalkulišite mesečni budžet, jer je gotovo nemoguće izbeći neki od vanrednih troškova.