Dinar Dinari Novac Pare
Profimedia
Dinar Dinari 1000 dinara Novac Pare

Shutterstock

Dinar, Foto: Shutterstock

Sačekajte, biće uplaćeno posle vikenda, odmah u ponedeljak… Ne brinite, čim prođu praznici… Ne mogu sad da uplatim, kraj je radnog vremena… Koliko je samo puta neku od ovih pomenutih rečenica čuo gotovo svaki radnik u Srbiji, ali kako stvari stoje, tome je konačno došao kraj.

Zbog novog instant platnog sistema, koji će u oktobra uvesti Narodna banka Srbije (NBS), poslodavci u Srbiji moći će svojim zaposlenima da isplaćuju zarade i neradnim danima, čak i noću.

Korist će imati i trgovci

Korist od novog sistema će zato, kaže Stanićeva, imati i trgovci, jer će novac za kupljenu robu istog trenutka leći i na njihove račune, što do sada nije bilo moguće.

- Trgovci su do sada, u zavisnosti od ugovora koji imaju sa bankama, sredstva dobijali sa zakašnjenjem, a kod instant plaćanja primalac sredstava novac dobija odmah - naglašava Stanićeva.

Dragana Stanić, generalni direktor sektora za platni sistem NBS-a, objašnjava da će od ovog sistema svi imati koristi.

- Radnici će za nekoliko sekundi dobiti platu, ako poslodavac odluči i kaže svojoj banci: ’Želim da se ova transakcija izvrši kao instant plaćanje’, jer će sve banke to nuditi svojim klijentima, pa i poslodavcima - kaže Stanićeva.

Do sada, praksa je bila da je, ukoliko poslodavac odluči da u petak posle podne isplati zaradu radnicima, novac mogao da „legne na račun“ tek u ponedeljak ili, u slučaju da se „zakači praznik“, tek nakon toga. Stanićeva objašnjava da će po nalogu poslodavca transakcija za svega nekoliko sekundi proći kroz platni sistem NBS-a, a banka u kojoj građani imaju račun dužna je da ta sredstva odmah prebaci na račun klijenta.

Dostupnost 24 sata na dan, tokom cele godine

Građani će novac moći odmah da podignu na šalteru ili na bankomatu, a banke su dužne da im omoguće pristup njihovom novcu 24 sata tokom cele godine.

- Moći će da se obavlja plaćanje 24 sata, sedam dana u nedelji, 365 dana tokom godine, i vikendom i praznicima, a platni sistem NBS-a će raditi neprekidno, i to je osnovna razlika na sisteme koji postoje u zemlji - kaže Stanićeva.

Instant plaćanje će biti moguće i putem telefona za sve građane koji, na primer, žele da svoje račune u prodavnici plate na taj način.

Troškovi će biti manji u odnosu na plaćanje karticama, jer banke prilikom svakog provlačenja kartice kroz terminal uzimaju proviziju.

- Novac će građani moći da prenesu bilo kom fizičkom licu ili da plate neki račun, ali ujedno da u trgovini plate račun skenirajući telefonom KuAr kod (QR code), a trgovac će, za razliku od plaćanja karticom, ta sredstva dobiti za nekoliko sekundi - objašnjava Stanićeva.

Komentari (1)

s

21.05.2018 10:47

jos da budu I normalna primanja