Hram Svetog Save, Božić, badnjak, Badnje veče
Tanjug
Hram Svetog Save Beograd

Shutterstock

Hram Svetog Save Beograd, Foto: Shutterstock

Impozantni krst na centralnoj kupoli Hrama Svetog Save na Vračaru krije neverovatnu i tragičnu priču jednog od najboljih vajara u Srbiji!

Autor simbola koji danas krasi srpsku svetinju, čuveni Nebojša Mitrić, ubio se u avgustu 1989. godine, samo dvadesetak dana nakon što je krst postavljen na kupolu. Tadašnja vlast najoštrijim kritikama zasula je umetnika i optužila ga da je njegov krst moderan i da odudara od srpskog.

Pošto nije mogao da podnese toliki pritisak digao je ruku na sebe. Ubio se iz pištolja u svojoj kući u Palmotićevoj ulici u Beogradu. Kad se politička situacija smirila, Mitrićevo idejno rešenje konačno je u javnosti priznato za najbolje, a ovom velelepnom pozlaćenom krstu visine 12 metara danas se dive umetnici iz celog sveta.

Mitrić nije bio samo izuzetan talenat koji je našu umetnost uveo u evropske tokove ,već i svedok najveće tragedije koja je zadesila čovečanstvo. Ovaj veliki umetnik zapravo je beogradski Jevrejin koji je pukom srećom uspeo da preživi jedno od najmasovnijih pogubljenja na Starom sajmištu.

- Kad su nacisti vodili Jevreje Brankovom ilicom na pogubljenje u Sajmište, majka je Nebojšu, koji je tada imao jevrejsko ime, ubacila u obućarsku radnju "Mitrić". On je ostao unutra sakriven i tako se spasao smrti. Ubili su mu majku i oca. Obućar Mitrić ga je prihvatio kao svog sina, dao mu svoje prezime, a on je izrastao u neverovatnog umetnika.

Jedan je od najboljih vajara koji je živeo na ovim prostorima, bavio se sitnom plastikom, radio u Zavodu za zaštitu spomenika kulture, a iza sebe, pored brojnih dela, ostavio je i skulpture kneza Lazara u Kruševcu i despota Stefana Lazarevića u Beogradu – priča čuveni vajar Miodrag Mišo Rogan.

On ističe i da je Mitrić napravio neverovatnu izložbu o sedam svojih reinkarnacija. Samoubistvo, na neki način, kako se tumači među ljudima koji se bave izučavanjem tih pojava, bilo je i njegovo zaustavljanje reinkarnacije.

Nebojša Mitrić je rođen u Beogradu 1931. godine. Diplomirao je na Akademiji primenjenih umetnosti 1952. godine. Bio je jedan od najistaknutijih posleratnih vajara čija dela krase gradske trgove širom Srbije.