Razvio  porodično  prijateljski  biznis: Đuro  Đurović
Promo

Razvio  porodično  prijateljski  biznis: Đuro  Đurović

Promo

Razvio porodično prijateljski biznis: Đuro Đurović, Foto: Promo

Naime, ta visokoškolska ustanova, kojom rukovodi Đuro Đurović, može da se pohvali bifeom koji je snabdeven pićem poput nekog elitnog restorana. Za nabavku pića je za tri godine izdvojeno gotovo 10 miliona dinara, odnosno nešto više od 80.000 evra. Ali trošenju školskih para tu nije kraj. Đurović je za dve godine opredelio i 130.000 evra za baškarenje po kafanama.

Policija i tužilaštvo češljaju Đurovićevo poslovanje

Posebno odeljenje Višeg javnog tužilaštva u Beogradu za suzbijanje korupcije vodi predistražni postupak u odnosu na direktora BPŠ-a Ðura Ðurovića, saopštilo je juče to tužilaštvo. Proveru njegovog poslovanja, kao i BPŠ-a, obavlja Uprava kriminalističke policije - odeljenje za suzbijanje privrednog kriminaliteta.

- Tužilaštvo je započelo sa proverama i pre nego što su mediji objavili podatke u vezi sa Ð. Ð., te će javnost biti blagovremeno obaveštena o ishodu ovog postupka - rekla je Tatjana Sekulić, portparol Višeg javnog tužilaštva.

Osim standardne ponude - kafe, čaja, gazirane i negazirane vode i sokova, bife se svake godine snabdeva i alkoholnim pićima. Tako je za period od tri godine ukupno nabavljeno 190 flaša viskija, 180 flaša konjaka, 145 flaša rakije, potom 1.070 flaša različitih vrsta vina, 2.900 flaša piva, kao i pet flaša ruma. Vrednost javne nabavke svih vrsta pića, znači i kafe, i vode, i sokova, i alkohola, samo ove godine iznosila je oko 4,5 miliona dinara, što je blizu 38.500 evra.

Prošle godine, za nabavku pića izdvojeno je skoro dva miliona manje nego ove godine, ali je porudžbina alkohola bila daleko veća. Tada je, recimo, naručeno 100 flaša viskija, 500 flaša vina, 100 flaša konjaka, 90 flaša rakije, 1.200 flaša piva, kao i pet flaša ruma. Oko 20.000 evra potrošeno je i 2016. na snabdevanje bifea.

 

- Bife koriste isključivo profesori i rukovodstvo škole. Profesori poručuju kafu, čaj, vodu ili sok, i to što poruče, to i plate. To nije skupo. Recimo, kafa je 2016. bila 10 dinara. Alkohol nije dozvoljeno piti tokom radnog vremena i nečasno i zlonamerno bi bilo reći za profesore koji tu rade, a ima časnih i poštenih, da se nalivaju alkoholom. Razumem da nekada treba počastiti goste ili neke delegacije koje dođu u posetu školi, ali sumanuta je tolika nabavka, posebno alkohola - navodi naš izvor upoznat sa dešavanjima u BPŠ-u.

Osim što BPŠ izdvaja školski novac za nabavku pića za bife, svake godine u svojim finansijskim planovima predviđa i dodatni novac za kafanu. To je u finansijskim planovima predstavljeno pod dve stavke - ugostiteljske usluge i posebno reprezentacija. U finansijskom planu iz 2017. za ugostiteljske usluge bila su planirana sredstva od 2,2 miliona dinara, a za reprezentaciju tri miliona dinara. Godine 2016, za ugostiteljske usluge i reprezentaciju bilo je predviđeno dvostruko više novca nego prošle godine. Tačnije, za ugostiteljske usluge 5,4 miliona dinara, a za reprezentaciju 5,7 miliona dinara.

Neće da se petlja sa nečasnima

Jednu od poklona koju je Đuro Đurović nabavio i platio školskim novcem želeo je da da i patrijarhu Irineju. Međutim, nakon što je čuo ko je Đurović i čime se sve služi, patrijarh je poklon vratio.

 „Alo!" je već pisao da se Đuro Đurović sa parama te škole ponaša kao da mu ih je baba milionerka ostavila u nasledstvo. Tako je prošle godine samo za nabavku dobara za reprezentaciju, narodski rečeno za poklone, među kojima su, između ostalog, umetničke slike, ikone, privesci i upaljači, bacio blizu 2,5 miliona dinara, što je oko 20.000 evra.

"Alo!“ je pisao i da je BPŠ zahvaljujući Đuroviću i njegovim bliskim prijateljima od državne visokoškolske ustanove postao i pravo porodično preduzeće. Osim basnoslovnih plata, koje deli ne samo sebi i sinu, koga je zaposlio u BPŠ-u, već i drugim, sebi bliskim profesorima i asistentima, uspeo je da u toj visokoškolskoj ustanovi zaposli, što se kaže, i kurtu i murtu.

Đurović ne želi da razgovara za naš list i preti sudom.

 

Komentari (3)

zloca

07.07.2018 12:28

Pa pije se. Lakse se uci uz wyskic,konjakic.. imal kisele?

Jovica

07.07.2018 14:18

@zloca - U bifeu skole nema alkoholnih pica niti zaposleni mogu da ih naruce. Sva navedena alkoholna pica su stizala direktno u kabinet direktoa

Jado

07.07.2018 14:06

A Djuro nema ni doktorat. Zaposlio je svoju mentorku kao nagradu za odobren doktorat iz menadzmenta na privatnom fakultetu, koji uz to nije imao akreditovane doktorske studije. On nema pravo ni da bude direktor.