Ministar Zoran Đorđević i ambasador Denis Kif
Ministarstvo rada
Ministar Zoran Đorđević i ambasador Denis Kif

Ministarstvo rada

Ministar Zoran Đorđević i ambasador Denis Kif, Foto: Ministarstvo rada

Ministar Đorđević zahvalio se ambasadoru Velike Britanije na pomoći i rekao da je u ovoj ustanovi trenutno smešteno 11 maloletnih migranata bez pratnje, ali da ustanova raspolaže sa još 19 mesta.

„Zahvalan sam ambasadi Velike Britanije što je ovaj objekat, koji je bio potpuno devastiran renovirala i ponovo stavila u funkcionalnu upotrebu. Vlada Srbije brine o svim migrantima, posebno o maloletnim migrantima bez pratnje koji se nađu na teritoriji Srbije na putu ka boljoj i sigurnijoj budućnosti, pružajući im adekvatne uslove za boravak i neophodnu zaštitu. Želimo da maloletnim migrantima pružimo pravo na detinjstvo i obrazovanje koje zaslužuju“, rekao je Đorđević.

Ministar je istakao da u ovoj ustanovi boravi i jedan maturant koji je završio školu u Srbiji i želi da ostane u našoj zemlji.

„On ima 15 godina, od maja je u ovoj ustanovi, završio je osnovnu školu kao odličan đak i priprema se za srednju školu. To dete je došlo samo iz Avganistana i u našoj zemlji pronašlo podršku i pomoć. Koliko je zavoleo Srbiju možda najbolje oslikava to što je za nešto više od godinu dana naučio tečno da govori naš jezik. Kada poraste želi da postane advokat, a ja sam siguran da će uspeti u tome“, rekao je ministar.

Ambasador Kif rekao je da Velika Britanija ima odličnu saradnju sa Republikom Srbijom i da postoji još dosta posla kada je u pitanju poboljšanje uslova života migranta, za koji veruje da će se na vreme i uspešno završiti.

„Izuzetno mi je drago što smo u mogućnosti da pružimo pomoć deci migrantima koji treba da imaju lepo i bezbrižno detinjstvo. U razgovoru sa decom koja su ovde smeštena zaključio sam da imaju odličnu integraciju sa vršnjacima iz Srbije i to mi je posebno drago“, rekao je Kif.

Komentari (1)

Vlajic

15.06.2018 22:03

Jesu li oni tu dosli ds se integrisu ili da idu dalje. Zar niko ne razmislja da ih vrati kuci?