Lekar Doktor Pregled Kardiolog Kardiologija Bolesti srca EKG
Shutterstock
Lekar Doktor Pregled Kardiolog Kardiologija Bolesti srca EKG

Shutterstock

Ilustracija, Foto: Shutterstock

Jedan od najvećih problema na koje se pacijenti žale je zakazivanje specijalističkih pregleda po nekoliko meseci unapred.

Ono što većina ne zna, je da postoji uredba da, ukoliko vam u roku od mesec dana ne obavite specijalistički pregled, od trenutka kada ste dobili uput, imate pravo da se pregledate u privatnoj zdravstvenoj ustanovi. Ta ustanova koja nije obavila pregled u roku od mesec dana mora da refundira novac.

"Dobili ste uput da vas pregleda ortoped na Banjici, odete i tražite pregled i oni kažu, ne može ranije, zakazujemo vam za šest meseci. Onda morate da od ustanove iz koje ste došli zatražite potvrdu da niste mogli da se pregledate u roku od mesec dana. Savetujem pacijente da se edukuju i kod Zaštitnika prava pacijenata", kaže dr Vesna Jovanović.

Tako je moguće, na primer, zakazati magnetnu rezonancu. Sve što treba je da odete u Klinički centar i ako vam kažu da ne mogu da vam zakažu snimanje u roku od mesec dana, tražite da vam izdaju potvrdu koju potom nosite u privatnu praksu. Račun vam u tom slučaju refundira upravo Klinički centar. Ovo se ne odnosi samo na one usluge kod kojih postoje liste čekanja, kao što je ugradnja kuka.

Komentari (7)

dexi

20.06.2018 16:56

Znači, uzmeš potvrdu iz državne bolnice, odeš kod privatnika obavis pregled, naravno platiš, i onda ti kad naplatis a to je nikad, i tuzis, vučes se po sudovima i izgubiš spor naravno

aca021

20.06.2018 20:17

Kada ovo pisete predpostavljam da niste proverili. To je samo teorija prica iz ministarstva. Kada odete kod vaseg izabranog lekara i trazite da idete kod specialiste on pogleda u kompjuter i kaze da za tog i tog specijalistu nema termina, ako uspete i iskukate uput i odete u bolnicu da zakazete nadrdana setra ce vam reci da zakazete preko izabranog lekara jer oni nezakazuju. O potvrdi da i negovorim jer ce reci da oni to nezdaju i da ne zna o cemu se tacno radi. Radi se o N.Sadu.

pera59

20.06.2018 20:31

...Ali niko neće da vam da potvrdu.

Aleksandar

20.06.2018 20:31

Pa ja tražio potvrdu i ne daju. Tako da je ovo prazna priča....

Kaja

20.06.2018 22:23

To je laž. Kada sam u domu zdravlja tražila potvrdu da bih uradila analize koje se kod nas ne rade doktorka mi je rekla "Mi nikakve potvrde ne dajemo." Na moje insistiranje da je takav zakon rekla je "To je na papiru, u praksi je nešto drugo." Dakle, nije istina da se može pregled refundirati jer se u zdravstvu zakon ne poštuje.

sapundja56

20.06.2018 22:44

I to vise nije miguce. Sada su se lepo dosetili I kazu da nema terminal jer lekari zakazuju pregled. Pa prvo morate da zakazete pregled I'd 1-5 u mesecu kod opste prakse, potom kod specijalisticke u okviru doma zdravlja ako I'ma termina Pa potom ako I'ma termina dibijete uput za dalje ako nema dibijete cekanje ali bez uputa.

LOLO

20.06.2018 22:45

Ok. ALI.... Objavite , konačno, spisak svih privatnih ordinacija, poliklinika i bolnica, sa adresama i telefonima koje su potpisale ugovore !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!