Šah penzioner penzioneri Kalemegdan
Alo!/Ana Paunković
Šah penzioner penzioneri Kalemegdan

Alo!/Ana Paunković

Ilustracija: Alo!/Ana Paunković

Svako u svojoj profesiji može da ostane da radi do duboke starosti, ako poslodavac hoće da ga zadrži na radnom mestu i ako od njegovog angažmana ima koristi.

Kada je jedan srpski političar i bivši građevinski inženjer saopštio svojim prijateljima da je tek u 78. godini prvi put podneo zahtev za penziju, nisu mu poverovali jer znaju da je uslov za starosnu penziju za muškarce 65 godina, piše Politika.

Objasnio im je da je imao takav ugovor s poslodavcem i da se ni na koji način nije ogrešio o zakon. Zakon o radu predviđa da se poslodavac i zaposleni sporazumeju o nastavku rada i posle sticanja uslova za penziju, ukoliko je taj radnik zaista neophodan poslodavcu. Mada nije redak slučaj da ugovor o radu produžavaju oni koji su sami sebi gazde.

Ovaj bivši inženjer kaže da mu je prvo bio ponuđen sporazum s tačno navedenim datumom do kada će još raditi, ali je poslodavac pred njegov odlazak u penziju shvatio da bolji stručnjak za mostogradnju u tom trenutku ne postoji i da bi bilo dobro da se tu još zadrži.

Bar dok ne obuči nekog mlađeg kolegu. Oteglo se to podučavanje, kaže ovaj inženjer, na još 12 godina od dana kada je stekao uslov za penziju. Mogao je, da je hteo, da nastavi i dalje do radi i do sudnjeg dana, jer je imao i snage i volje, ali kaže da je red da se malo i odmori i proba da bude penzioner.

Proučivši zakon shvatio je da svako u svojoj profesiji može da ostane da radi do duboke starosti, ako poslodavac hoće da ga zadrži na radnom mestu i ako od njegovog angažmana ima koristi, bez obzira na godine života i staža.

U Fondu za penzijsko i invalidsko osiguranje nisu iznenađeni ovim slučajem. Jer, kažu, ovaj inženjer nije jedini takav. Zakonom o penzijskom i invalidskom osiguranju nije propisana obaveza da se ispunjenjem uslova za starosnu penziju podnosi zahtev za penzionisanje.

"Zakonom o PIO propisano je da su prava iz penzijskog i invalidskog osiguranja lična prava i da se ostvaruju po podnetom zahtevu. To znači da će se o pravu lica, koje je ispunilo uslove za sticanje prava na starosnu penziju, odlučivati samo ukoliko ono podnese zahtev za ostvarivanje prava", kaže Jelica Timotijević, direktor Sektora za odnose s javnošću u PIO fondu.

Komentari (3)

vlajko

09.07.2018 21:54

Krojeno po meri menadzera i kancelarijskih pacova,da ih vidim u trecoj smeni.Ja je radim vec 26 godina i ne verujem da cu i penziju redovnu docekati a ne da jos i produzim.Neverovatno.

Ciga

09.07.2018 23:19

Imam 48 godine a vec izgledam ko da sam za penziju.pojeo me rudnik i smene.ranim cetri dece dva unuka i dva zeta.nema poso za njih.jooooj zivote!a taj sto pravi zakon nije digo teze od olovke i kasike.on moze da gura i do 80.

Samo kazem

10.07.2018 09:41

@Ciga - Blago tvojim zetovima s tobom a jos vise tebi s njima...