Poplave u vlasotinačkom kraju
T. S.
Poplave u vlasotinačkom kraju

T. S.

Ilustracija: T. S.

Meštani Jovca kažu, da ukoliko bi pala još jedna velika kiša, kao u ponedeljak, sve kuće u ovom naselju bi bile poplavljene.

- U ponedeljak je bujica ušla u moje dvorište. Napunila ga i stigla do pomoćnog objekta. Da nisu rođaci došli sa džakovima sa peskom koje smo postavljali, voda bi ušla i u kuću. Dvorište je puno vode, i još 3-4 centimetra nedostaje da uđe u kuću. Odvodni kanali su napravili problem, a verujemo da to sve dolazi od vojnog kruga, koji se nalazi u blizini. Niko ništa ne čini da se to uredi, i samo molimo Boga da ne padne veća kiša – kaže za Saša Banković iz Jovca.

Kristina Cvetić kaže da se oseća vlaga koja izlazi iz dvorišta, i da se plaše da je zidovi kuće ne povuku kroz natopljenu zemlju.

- Nije mi svejedno kada vidim oblake kako se gomilaju. Još jedna veća kiša, i plivaću u dnevnoj sobi – ispričala je Kristina.

Građani koji su se snašli, ispumpavali su vodu celu noć, jer nove padavine mogu da počnu svakog trenutka, a onda neće biti vremena da se spreči novo prodiranje vode, koja je kao bujica tekla niz magistralni put Kraljevo - Goč, koji je u jednom delu bio u kraćem prekidu.

I deo naselja Ribnica je bio poplavljen. I u njemu se konstantno ispumpavala voda.

Zbog efikasnije sanacije posledica nevremena koje je praćeno obilnim padavinama u ponedeljak i zahvatilo kraljevački kraj, na predlog Gradskog štaba, u delu teritorije grada Kraljeva proglašena je vanredna situacija.

Ova odluka odnosi se na Jovac, Beranovac, Kamenicu, Ribnicu, Kovače, Vrbu, Šumarice, Metikoše, Žiču, Gokčanicu, Dragosinjce, Kovanluk, Lazac, Vitanovac, Bogutovac, Roćeviće kao i sela studeničkog, ušćanskog i rudnjanskog kraja.

- Voda se povukla iz dvorišta, na par lokacija vatrogasne ekipe ispumpavaju vodu, ali su bujični potoci napravili veliku štetu – kaže Radoica Kočović, načelnik Odeljenja za vanredne situacije Raškog okruga.,

Šljive stradale u Topoli od nevremena

Nevreme koje je u ponedeljak pogodilo teritoriju opštine Topola desetkovalo je zasade pod šljivama sorte "čačanka" i "stenlejka" koje su bile pred branjem, a šljive čine 28 odsto ukupnih površina pod voćem u opštini. Padao je grad veličine oraha, a palo je 65 litara kiše po kvadratnom metru za samo 45 minuta, dok je olujni vetar čupao stabla.

Najteže situacija je bila u obodnim selima Kloka, Junkovac, Žabari, Natalinci i Zagorica. U jučerašnjem nevremenu jedno stablo je palo na magistralni put Beograd-Topola, kod restorana "Jezero", zbog čega je saobraćaj bio u prekidu oko pola sata i stvorile su se kilometarske kolone vozila. Ovo drugi put ovog leta, a treći ili četvrti u celog godini da je Topolu zadesilo nevreme koje je pričinilo velike štete. Šteta od nevremena 15. jula procenjena je na 22 miliona evra.