Strah panika žena uplađena žena užas
Shutterstock
Krastavac

Profimedia

Foto: Profimedia

Krastavac dugačak 48 centimetara, koji je u svojoj bašti ubrala jedna Jagodinka početkom ovog meseca više nije rekorder po dužini! Penzioner iz Bogatića Petar Popadić i njegov unuk Dušan ubrali su grdosiju od krastavca. Metrom su izmerili tačno 58 centimetara, piše "Telegraf".

- Posejali smo nekoliko kućica semena iz kesice kupljene u apoteci. Na deklaraciji piše kako može da naraste do pola metra, a ovaj je očigledno premašio i očekivanja proizvodjača semena - kaže Petar.

Vremenske prilike su veoma pogodovale uzgoju krastavaca, pa na skoro svim vrežama ima dosta roda i možda još neki od plodova naraste do ove rekordne dužine ili još i više. Petar nema drugačije objašnjenje zašto su ove godine krastavci rodili kao nikad ranije i narasli do rekordnih dužina.

- Godinama u bašti proizvodimo povrće za našu brojnu porodicu. Ne prskamo nikakvim preparatima i nikakve tajne agrotehničke mere ne primenjujemo. Verovatno su krastavci posejani u pravo vreme pa su za berbu dospeli nakon obilnih kiše što im je pogodovalo da narastu, da ne budu gorki već ukusni - dodaje.

Ipak, deda Pera zasluge za krastavac džinovske dužine pripisuje i svom unuku Dušanu koji je sa njim, od kada su posejali semenke svakodnevno negovao iznikle biljke. Ovaj devetogodišnjak, učenik drugog razreda, obožava poslove u poljoprivredi i svakodnevno sa dedom provodi vreme u staji, kod prasića ali i u bašti.

Dušan ima svoju kanticu za vodu kojom je zalivao krastavce kad su tek iznikli, potom je pomagao dedi kada je od pritki pravio mrežu uz koju će se penjati, plevio je travu i obilazio svakog dana.

Komentari (1)

Zaza

14.07.2018 21:38

Boze!A nekad se krastavac koristio za salatu....