"Aqua fun" Beograd
Alo!/ Masanori Jošida

Alo!/ Masanori Jošida

"Aqua fun" Beograd, Foto: Alo!/ Masanori Jošida

Vlasnik firme „Aqua fun” u Novom Beogradu ne prijavljuje radnike, plate im ne isplaćuje redovno, a i kad ih isplati, to bude u kešu, na ruke, ili u robi. Osim toga, primorava ih da kad odluče da napuste firmu potpišu papir na kojem se navodi da im firma ništa ne duguje, a ukoliko neko od radnika to odbije, ucenjuje ih da će ih prijaviti policiji.

Sve to tvrdi B. D., nekadašnji radnik firme „Aqua fun“, koji je, kako kaže, u toj firmi godinu i po dana sklapao i rasklapao bazene, ali i jedno vreme radio kao čuvar.

Statistika inspekcije rada u 2017. godini

53.424 kontrole su sprovedene

22.411 radnik zatečen je da radi na crno

769 neregistrovanih firmi

 - Lagao je da me je prijavio, pa da će me prijaviti. To se nikad nije desilo, niti je, sada shvatam, imao nameru da to uradi. Tamo trenutno ima 10-15 neprijavljenih radnika, a letos je bilo sigurno oko 50. Svima je ostao dužan i napustili su ga, od projektanata do vodoinstalatera i električara - navodi naš sagovornik i dodaje da Miljan Vuksanović, gazda firme, i njemu duguje novac.

- Osim što sam godinu i po dana radio na crno, ucenjivao me je kad sam odlučio da odem i da potpišem papir da mi ništa ne duguje i tražio je da ja njemu isplatim nekih pet-deset hiljada evra kako me ne bi prijavio policiji na osnovu neke štete koja je, navodno, napravljena, a verujte da i ne znam o čemu se radi. Rekao je da će to meni da stavi na teret i da me prijavi policiji ako ne budem potpisao papir - priča za „Alo!“ B. D. i napominje da je to odbio.

Prijatelji bez ugovora

Miljan Vuksanović, vlasnik firme, za „Alo!“ tvrdi da je B. D. zaposlio samo na četiri meseca kako bi mu učinio uslugu.

- Nikada nije radio na sklapanju i rasklapanju bazena. Nije imao ugovor, to je bilo na prijateljskoj bazi, ali svakako sam ga plaćao - objašnjava on.

Prema njegovim rečima, nije samo nepoštovanje prava radnika na tim bazenima protivno onome što zakon nalaže već su i uslovi za rad krajnje nehumani i katastrofalni.

- Bazeni se pune bunarskom vodom, koja je bakteriološki neispravna, ne postoji priključak za vodu, kao ni separatori za otpadne vode, a ona koja se ispušta odlazi u njive koje se nalaze pored Save - tvrdi on.

No tu njegovim mukama nije kraj, jer je Miljan Vuksanović, gazda firme, protiv B. D. nedavno podneo krivičnu prijavu, optužujući ga da je polomio šoferšajbnu na kamionu, prozor, oštetio peć za picu u kuhinji i probio šakom bok frižidera, ali i da mu je pretio da će da ga izbode nožem, kao i da je oštetio firmu, jer je tokom zimskog perioda napravio račun za struju od 163.000 dinara.

Komentari (3)

XXL

06.06.2018 22:21

Ovo o čemu je u vesti plasirano sve je u skladu sa novim Zakonom o radu i ništa taj radnik ne može da učini obzirom da poslodavac ima svu kontrolu nad svojom firmom. I šta sad režimske službe mogu da učine u zaštiti ovoga radnika - ništa? Voleo bi da pročitam novu vest koja bi demantovala moj komentar.

TANJA

07.06.2018 02:01

Druze cim te prvi ili drugi mesec nije prijavio a obecao je dajes otkaz i ti njega prijavis inspekciji rada.Greska nije u njemu vec u tebi.Ko te terao da godinama saradjujes sa takvim covekom.

zoks

07.06.2018 07:28

menjati zakon o radu podhitno