Nebojša Nušić
Alo/Nenad Vujanović
Nebojša Nušić

Alo/Nenad Vujanović

Nebojša Nušić, Foto: Alo/Nenad Vujanović

U prostorijama Turističke organizacije Sokobanja, sasvim slučajno upoznajemo Nebojšu Nušića, potomka našeg najvećeg komediografa. Branislav Nušić mu je pradeda – stric, a Nebojša ponosni upravnik “Nušić fondacije” čije je sedište u Beogradu.

Sokobanja

Alo/Nenad Vujanović

Sokobanja, Foto: Alo/Nenad Vujanović

- Branislav Nušić je rođen u zgradi koja se nalazila na mestu današnjeg Trezora, a umro je u Šekspirovoj, gde je i danas njegov unuk Ivan Predić – ponosno ističe ovaj rođeni Beograđanin koji, kaže, najviše od svih potomaka likom podseća na slavnog pretka.

Duhovit je i komunikativan, ali, kaže, nije neki pisac. Svom slavnom pretku ne bi ništa zamerio. Blago koje nam je svima, ovaj pisac, novinar, etnograf, fotograf, upraviltelj pozorišta, prvi minister kulture, ostavio u nasleđe neguje kroz fondaciju i otkriva nam posebnu vezu Nušića i Sokobanje.

Nebojša Nušić i Ljubinko Milenković

Alo/Nenad Vujanović

Nebojša Nušić i Ljubinko Milenković potpisuju ugovor o saradnji, Foto: Alo/Nenad Vujanović

- Moj pradeda-stric je čuvenu krilaticu smislio zahvaljujući gostoprimstvu na koje je u Sokobanji nailazio i prirodnim resursima koji su mu, kao strastvenom pušaču, pomogli u lečenju. Umeo je da svoja brilijantna zapažanja prenese na papir, a u Sokobanji je pronalazio spas – kaže Nebojša i rado se priseća jedne od lascivnih anegdota iz Nušićevog života.

-  Jednom mu je prišla jedna uvažena balerina i pitala ga: Gospodine N(j)ušiću, kak’ vi? (kako ste, prim. aut.) A, on joj je u svom stilu odgovorio: “Sad sam Njušić, a nekad sam bio Bušić”- priča Nebojša.

Branislav Nušić je često boravio u Sokobanji gde su ga svi doživljavali svojim. I Sokobanjci i sve kafedžije koje su se zbog njega trudila da poboljšaju svoju ponudu.

A, povod Nebojšinog boravka u banji je jedan lep festival.

- Sokobanja će od ove godine biti domaćin festivala dece iz svih škola koje nose naziv “Branislav Nušić”, a Turistička organizacija Sokobanja je moderator tog događaja – otkrio je na kraju potomak slavnog pisca.

Britak um i veoma duhovit čovek

S obzirom da je bio naš najveći komediograf i satiričar, direktor TOSK Ljubinko Milenković tvrdi da bi Nušić i danas bio oduševljen prirodom Sokobanje, ali da bi imao dosta toga da kaže i o našoj infrastrukturi i higijeni.

- U vreme kada je boravio u Sokobanji, gavna pešačka zona gde je danas mermer, bila je obična kaldrma, puna rupa. Posle jedne velike kiše, Nušić je uzeo stolicu, štap i kanap i zabacio u jedni baru. To je zgranulo tadašnjeg kmeta koji mu je prišao i rekao: “Gospodine Nušiću, valjda ne očekujete da u ovoj bari ima riba?” “Pa kako da nema, evo upravo se upecao som kapitalac”, odgovorio bi mu Nušić. ”Jao gospodine Nušiću, pa zašto tako?”, upitao je kmet na šta je pisac ponovo britko odreagova: “Pa, cela Sokobanja vidi da je glavna ulica puna rupa, samo ti ne vidiš”, odgovorio mu je Nušić. Ujutru je cela ulica bila nivelisana i sve rupe su bile popravljene, ispričao je Milenković.

 

 

Komentari (2)

Dex

13.05.2018 18:51

Bravo za Sokobanju!!

Aki

17.05.2018 20:51

@Dex - Dođeš star (a ne mator), odeš mlad.