Zadušnice, sveća, sveće
Printscreen:Youtube
Zadušnice, sveća, sveće

Printscreen:Youtube

Zadušnice, sveća, sveće, Foto: Printscreen:Youtube

Zadušnice su dan posvećen molitvama za pokoj duše preminulih srodnika.

- Zadušnice su dan koji je posvećen upokojenima. Iako je to nezgodno reći da je to dan posvećen mrtvima, ali zapravo to je dan koji je određen da se na jedan poseban način setimo svojih upokojenih. Mi ih se u ličnim i u Liturgijskim molitvama sećamo svakodnevno, ali Zadušnice su tu da nas podsete da se nekako malo drugačije, malo snažnije posvetimo svojim upokojenim srodnicima – poručuje jerej Vladimir Levićanin.

Na groblje i u crkvu se nosi kuvano žito – koljivo. Žito nas simbolično podseća na Hristove reči da zrno tek kad umre rod donosi, i to ne u zemnom mraku, nego u svetlosti sunca.

Pročitajte još:

 

Crno vino, kojim sveštenik preliva žito, označava Božje milosrđe kojim se zalečuju rane greha. Sveća je simbol svetlosti Hristove.

Ta svetlost treba da nas podseti na svetlost kojom Hristos obasjava duše preminulih. Sveća je malena žrtva Bogu, koji se za nas žrtvovao.

Daće i podušja se ne daju da se "nahrani" pokojnik, odnosno, da duša njegova "jede", nego da se sirotinja nahrani i u molitvama pomene pokojnika.

Pogledajte šta se još "valja" a šta "ne valja" na Zadušnice u emisiji Televizije "Hram" Srpske pravoslavne crkve koju su pripremili jerej Vladimir Levićanin i Nikola Stanković.