Granit Džaka i Đerdan Šaćiri
EPA/Laurent Gillieron
Granit Džaka i Đerdan Šaćiri, Foto: EPA/Laurent Gillieron

 

Istoričar dr Predrag Petrović je trećinu svog života proveo u proučavanju porekla najvećeg junaka 15. veka Đurađa Kastriota Slenderbega. Tokom svog istraživanja došao je do podataka da loza Kastriot vodi poreklo od Srba.

- Ličnost Đurađa Kastriota Skenderbega je veoma značajna za istoriju otpora prema osmanlijskim osvajačima na Balkanu. Smatra se, da je Đurađ Kastriot bio i jedna od brana brzom prodoru muslimanstva na Balkan. Međutim, njegov značaj borca protiv Osmanlija tumačen je tendeciozno, kao borca za isključivo očuvanje albanske nacije, a njegova ličnost je predstavljena kao nacionalni albanski simbol, i ličnost, koja je znatno doprinela stvaranju albanske nacije, a i da je on podigao opštnarodni albanski ustanak protiv Turaka, što je pogrešno tumačenje istorijskih događaja. Nova tumačenja uloge Đurađa Kastriota pokušavaju da postave stvar na pravu osnovu i daju tumačenja koja su bliža istorijskoj istini - objasnio je Petrović.

Ilustracija, Foto: profimedia

 

Međutim,  švajcarski naučnik Oliver Jens Šmit je dao tumačenje uloge Đurađa Kastriota Skenderbega, da on nije isključivo albanski nacionalni heroj, što je dovelo u pitanje i nacionalni albanski indetitet Skenderbegov.

U knjigama „Ko su Đurađ Kastriot – Skenderbeg i Kastrioti“ i „Da li je majka Đurađa Kastriota-Skenderbega, Vojislava Branković“?, istoričar Petrović je objasnio svoje tumačenje porekla loze Kastriota.

– Postoji čitav niz dokumentarnih argumenata, koje do sada naučna javnost nije uzimala u obzir pri tumačenju etničkog indetiteta Đurađa Kastriota Skenderbega, a koji mogu ovo pitanje meritorno i argumentovano dovesti do istorijske istine - kaže Petrović.

Povelje Stefana Dušana i Dubrovačka povelja 

Povelje Stefana Dušana i Dubrovačka povelja razjašnjavaju pitanje, da je Branilo, pradeda Đurađa Kastriota, bio kefalija „dominusa“ Aleksandra, a prethodno čelnik u vojsci cara Stefana Dušana, koji je isticanjem u vojsci dostigao status nižeg plemstva i dobio feud na reci Gardi sa kastelom „Kastri“, starom vizantiskom tvrđavom, po kome su se i nazvali Kastrioti njegovi potomci i njihova porodica.

 

 

Takođe „Janjinska hronika“ u istoriografiji smatrana kao verodostojan hronički dokument, daje tačno opredeljenje, da su Masareci srpsko-slovenski rod iz kraja Zagorja i mesta Zagore kod Janjine pominjani kod istoričara Prokopija još posle prvih doseljenja slovenskih skupina u VI veku. Iz okoline Janjine iz Epira, za koji Đurađ Kastriot i govori, po njegovim biografima, da mu je postojbina, je njegov rod preseljen iza Drima, etničke granice srpsko-albanske, na padine Paštrika, blizu Prizrena. Tada je Branilo, Đurađev pradeda i zabeležen kao carev čelnik, od koga je moguće dalje dokumentarno pratiti dalji genetski niz predaka do samog Đurađa Kastriota Skenderbega i dalje posle njega njegovih potomaka do današnjeg vremena.

Zaključak o srpsko-slovenskom poreklu se kod starijih generacija potvrđuje čitavim nizom argumenata do kojih se dolazi istraživanjem nacionalnog indetiteta Kastriota: njihova pravoslavna vera sa porodičnom slavom (karakterističnom specifičnošću za srpski indetitet) što nalazi istoričar I. Jastrebov, njihov status srpske vlastele, (koji u Dušanovo vreme mogu imati samo Srbi, Grci, ili Nemci), bliske rodbinske veze sa srpskim velikaškim kućam, hilandarski monasi iz njihove najuže familije, pa čak i genealogije sa srpskim poreklom sadašnjih Kastriota u Italiji i Španiji, kao i niz drugih argumenata, koji su potvda ovog nacionalnog indetiteta.

Najzanimljivi deo priče krije se upravo u činjenici o srpsko-slovenskom poreklu loze Kastriota, odnosno Kastriotića kako je zapisano u pojedinim knjigama. Grb ove loze bio je dvoglavi orao, koji se danas nalazi na zastavi Albanije, a koji je posebno u centru pažnje, nakon što su švajcarski fudbaleri slavili golove protiv reprezentacije Srbije pokazujući upravo - dvoglavog orla. Oni su na ovaj način želeli da ponize srpske fudbalere i navijače, verovatno neznajući pravu istinu i poreklo simbola kojim se ponose.

 

Tagovi

Komentari (13)

Masel

24.06.2018 18:11

ma nisu vas ponizili, ponizili su sebe, bez obzira što su pobjedili na toj utakmici. Srbijanski mladići su otišli da se bore u sportskom duhu, da igraju fudbal i zapala im utakmica protiv svajcarske gdje igraju i ovih nekoliko, ne znam kako da ih na zovem, jer ni sami izgleda ne znaju šta su. Toliko su zadrti bili da su samo pokazali da ne umiju biti normalni bez obzira gdje žive i kojim se poslom bave, takve facijalne ekspresije i tikove do sad nisam imala prilike vidjeti u tako malo vremena.

danilo adzovic

24.06.2018 22:45

@Masel - Selektor Krstajic u FSS sa g.Kokezom da se konstatuje sa advokatom Filom i slucaj snimak utakmice hitno u Hag da se spremi.

realno

25.06.2018 00:40

@Masel - Takve inteligentne face u gomili se vrlo lako prepoznaju. Uvek "pobedjuju" uz neciju pomoc! Nikad sami,nikad posteno!!!!

warhammer

24.06.2018 20:45

bez obzira na ove kromanjonce,oni su pobedili!sad mi ne pada na pamet da se slazem sa kojekakvim izgovorima,tipa moralni pobednik i slicno.mi smo slabiji i losiji,sve dok se ne opasuljimo i pocnemo da igramo prljave igre jos bolje od njih.jer,takav je svet.

Maja

24.06.2018 20:48

Djuradj Kastriot-čist Srbin Inače dvoglavi orao koji albanci koriste je znak Nemanjiċa i nebitno u kojoj je boji pretstavlja Srbe. Albanci ga svojataju -pojma nemaju o značenju!

Acca

24.06.2018 21:13

Gledajuci kako se drugi bore za svoje drzave i korene,ponekad me je sramota sto sam Srbin...

gospodja draga

24.06.2018 21:44

podrška za šaćirija

Milja

24.06.2018 21:57

Slazem se sa prethodnim komentarom, gde god da su oni su to sto jesu. Mene Srpkinju nisu ponizili, briga me sta su pokazivali. Vise mi smeta sto im se toliko daje prostor. Samo ih treba ignorisati i ne objavljivati nista o njima, to im je dovoljno!

nada

24.06.2018 22:05

To je samo odraz kulture koju nece steci za narednih 1000 godina ! A Svajcarci glupi za fudbal pa ko vele uzece njih jer puno ne kostaju (to ce im jednoga dana biti obijeno o glavu ). Nije uopste bitan orao i njegovo poreklo vec kultura jednog "naroda".

Rumun

24.06.2018 23:33

Koliko mene znanje i sećanje služi jedno telo orla sa dve glave koje gledaju na istok i zapad je simbol starog Rimskog carstva podeljenog na istočno i zapadno carstvo.Dakle,džaba kreče SVI...

Mali Korab

24.06.2018 23:46

Nesto nije mi jasno-ako je preuzeto od srba, zasto onda to nazivate provokacijom ?

ealno

25.06.2018 00:37

Orlovi Srpski,a zastava crvena,Turski bajrak ! Navikli da kradu od pocetka!!!

ljnikolov

27.06.2018 07:36

Izgleda da su Dzaka i Šaćiri srpske patriote! Hteli su da gestom prikakažu srpskog dvoglavog orla da nam se zahvale na srpskom drzavljanstvu , a mi smo to shvatili kao provokaciju