Beograd ulice Skupština centar grada prazno semafor pešački
Alo!/Masanori Jošida
Beograd ulice Skupština centar grada prazno semafor pešački

Alo!/Masanori Jošida

Beograd, Foto: Alo!/Masanori Jošida

Sečena kartica, namireni minusi, krediti i zvanično zatvoren račun u banci nisu garancija da par dinara duga neće "sačekati iza ćoška" donoseći dodatne probleme.

Nažalost, građani to obično saznaju kada bude kasno, pa im se ime već "zacrveni" na crnoj listi Kreditnog biroa. I tamo ostaje naredne - tri godine.

- Uredno sam zatvorio svoj račun povezan sa kreditnom karticom u banci, prethodno namirivši sve dugove. Sačekao sam da prođe i rok od mesec dana koliko su mi rekli u banci "da bi se videlo da li ima još nekih zaostalih troškova". Nakon toga, rečeno mi je da mi je račun i zvanično zatvoren - priča Dušan S. sa beogradskog Voždovca.

- Šok me je sačekao godinu dana kasnije, kada sam podizao kredit za automobil. Zvali su me iz druge banke i rekli da ne mogu da mi odobre zajam, jer u izveštaju Kreditnog biroa piše da imam negativnu zabeležbu da sam loš klijent zbog ravno - četiri dinara duga!

Dinari, novac, pare

Shutterstock

Novac, Foto: Shutterstock

Banka je, kako navodi Dušan S., automatski odbila da mu odobri kredit, a on je krenuo u bitku sa starom bankom da povuče prijavu docnje Kreditnom birou.

- Za tih godinu dana, koliko je banka vodila da imam dug od četiri dinara, niko me nijednom nije obavestio o tome, niti pozvao da platim dug. Ironija je što sam, da bih uplatio ta četiri dinara, morao da dam još 60 dinara na ime bankarske provizije po uplatnici - navodi Dušan S. čija se priča ipak uspešno završila, jer je banka povukla zapis o docnji iz Kreditnog biroa.

Ništa bolje nije prošla ni Somborka Danijela K. Preselila je svoj račun u drugu banku. Iako su joj na šalteru rekli da je izmirila svoj dug i da slobodno može da pređe kod konkurenata, SMS poruka je uznemirila.

- Stiglo mi je da sam banci sa kojom sam završila odnos ostala dužna dva dinara - kaže sagovornica lista.

 

Komentari (2)

XXL

19.07.2018 12:18

Ima sreće što banka nije potegla naplatu putem prinudnog izvršenja preko izvršitelja.

Ceca

19.07.2018 19:16

Mom muzu je dugovanje bilo 0,50 din. U banci mu se izvinjavali ali ...