Dečak, dete, bolnica
Shutterstock
Dečak, dete, bolnica

Shutterstock

Ilustracija: Shutterstock

Devojčica obolela od teškog oblika tumora, čijem ocu Goranu su lekari Instituta za onkologiju i radiologiju u Beogradu saopštili surovu istinu da će njegova mezimica Snežana živeti najduže nedelju do mesec, u sredu će iz Beograda poleteti prema Podgorici, gde će biti smeštena u Kliničkom centru Crne Gore. Nažalost, bez nade za ozdravljenje...

Kada je Goran čuo crnu vest, odmah je započeo aktivnosti kako da se dete prebaci do Crne Gore. Iz Opšte bolnice u Bijelom Polju odgovoreno je da su već poslali vozilo za Beograd. Posle nekoliko sati, iz ove zdravstvene ustanove su kazali da ne mogu da obezbede vozilo!?

Dali su i savet, da se Inistut za onkologiju, gde se Snežana nalazila na lečenju od decembra prošle godine, telegramom obrati KC CG kako bi bio upućen helikopter zbog teškog stanja devojčice. Institut je ispoštovao i tu proceduru, ali je iz KC CG stigao šokantan odgovor da je helikopter u kvaru, uz preporuku da se iz Instituta pošalje novi zahtev za prevoz avionom do Podgorice. Istog dana iz Instituta je upućen novi telegram, treći po redu, ali od prevoza avionom nije bilo ništa!

- Iz KC CG su saopštili da ne mogu za sredu da obezbede avionsku kartu, već da ne znaju ni kada će moći - obratio se medijima očajni otac Goran.

- Pitam lekare Kliničkog centra Crne Gore da li bi obezbedili helikopter ili avionsku kartu da je njihovom detetu preostalo nedelju do mesec dana života - pitao se u bolu Goran.

On od prošlog četvrtka vodi borbu sa birokratijom u KC Crne Gore, institucijom koju mesecima potresaju afere.

- Odmah po dobijanju zahteva, rezervisali smo avionske karte za let u sredu 8. avgusta za transport u ležećem položaju. Budući da je za ovaj vid transporta potrebno osloboditi šest mesta za pacijenta i dva za anesteziološku ekipu, nije se mogao obezbediti raniji termin. U potpunosti razumemo roditelje, koji u za njih najtežim i najbolnijim trenucima žele svoje dete što pre da prevezu u rodni grad, zbog čega je Klinički centar odmah po dobijanju zahteva kolega iz Srbije i reagovao, kako bismo im to u najskorije vreme i omogućili - saopštili su u ponedeljak veče iz Kliničkog centra, kada je došlo do reagovanja javnosti, a društvene mreže se usijale.

Zahvalnost roditelja

- Beskrajno sam zahvalan lekarima Kliničkog centra Srbije i Instututa za radiologiju, koji su bili izuzetno dobri prema Snežani i pokušali sve da je spasu.

Ovo su reči Gorana Zejaka, koji sa bolom koji razdire utrobu, prati svoje dete prema zavičaju.