Test inteligencije
Profimedia
Odgovori maturanata

Printscreen/Tviter

Odgovori maturanata, Foto: Printscreen/Tviter

Kombinovani ispit znanja budući srednjoškolci su percipirali kao znatno lakši u odnosu na test iz srpskog jezika ili matematike, međutim, mnogi od njih su pali na pitanju iz istorije koje se ticalo Dositeja Obradovića, osnivača Velike škole, preteče Beogradskog univerziteta.

Iako su mnogi uspešno rešili pitanje pod rednim brojem dva iz istorije, u kojem se traži da prepoznaju lik Dositeja Obradovića, bilo je i onih koji su se obrukali, pa su, zbog treme, iz neznanja ili pak neozbiljnosti dali neočekivane odgovore. Sudeći prema fotografiji koja kruži društvenim mrežama, srpski prosvetitelj je Herodot, Pikaso, a neki srednjoškolci su njegov lik poistovetili sa Mocartom, čak i sa Lujem XIV.

Takođe, osmaci su, prema rečima nastavnika, koji su neznanje burno komentarisali na mrežama, umesto tačnog odgovora da se radi o Dositeju pisali da je u pitanju lik Napoleona, Kolumba, Aleksandra Karađorđevića…

Komentari (8)

Pretorijanac

22.06.2018 07:43

Nisu zakazali maturanti nego nastavnici i prosveta.

Nina

22.06.2018 08:04

@Pretorijanac - Naravno da nisu zakazali msturanti. Šta im je servirano kao gradivo i koliko je čemu posvećeno pažnje tako su i učili. Pitam one koji pušu program rada i obrazovanja dece, koliko dana je planirano izučavanja Dositejevog dela i rada. Verujte, zanemarljivo i mislim da su ga onako usput pominjali. Tako da deca uopšte nisu zakazala nego svi ostali. Jer ako generalno, cela grneracija ne zna ko je on, malo se uči o njemu. Ne opravdavam neznanje, zao mi je što je tako ali takvo nam je školstvo.

Ja

22.06.2018 08:32

Nismo se izblamirali nego kompromitovali!

Сараџогла

22.06.2018 09:35

Овога раније није било! Данас је то проклети бизнис.Да неки зараде преко дечијих леђа. Да сам се ја тестирао написао бих да је на слици чувени Муса Кестенџија. То ти кажем.

Auuu

22.06.2018 12:09

"Alfred Pikaso???" Oni nisu ni svesni koliko ne znaju. Totalno neinformisane generacije.

SS

22.06.2018 12:39

Obratite paznju na rukopis...ili nogopis?! Uzasno...sta uradise od njih telefoni i tableti.!!!!

kalimero

22.06.2018 13:04

Da su redovno gledali PAROVE i ZADRUGU, ovo se nebi desilo...

ljubica

22.06.2018 16:32

Samo pitanje je glupo i tu su se obrukali sastavljaci testa. Valjda treba da znaju sta je radio Dositej , a ne kako izgleda. Pa nije on starleta.