Zoran Đorđević
Alo!/Marko Đoković
Zoran Đorđević

Alo!/Marko Đoković

Zoran Đorđević, Foto: Alo!/Marko Đoković

Država će, kako je najavio, subvencionisati privatne domove do iznosa koji plaća i državnim ustanovama, a to je u proseku 35.750 dinara.

Prema njegovim rečima, biće subvencionisana razlika za one penzionere i stare koji imaju neke prihode, a za one koji nemaju nikakva primanja, platiće se pun iznos, saopštilo je resorno ministarstvo.

Od danas se, kazao je, kreće sa potpisivanjem okvirnih sporazuma, sa raspisivanjem poziva i tendera za sklapanje okvirnog sporazuma.

Država je želela da izađe u susret i privatnom sektoru, naveo je Ðorđević.

"Srbija nije imala dovoljno kapaciteta za smeštaj najstarijih građana u državne domove i zato je odlučila da onima koji su na listi čekanja omogući brži smeštaj u neki od privatnih domova", rekao je on.

Ideja je, kako je kazao, da bude "vin-vin" rešenje odnosno da privatni domovi popune svoje kapacitete, a da država ne daje ni više ni manje od onoga što daje državnim organima, a da naši građani budu smešteni i zbrinuti.

Dodao je i da naša zemlja ima veliki potencijal da privuče potencijalne strane investitore.

Govoreći o uslovima za dobijanje licence, Ðorđević je rekao da su oni određeni pravilnikom i zakonom kao što su broj kreveta, kvadratura, broj radnika koji brinu o korisnicima doma. Nakon dobijanja licence inspekcije nastavljaju da vrše provere tokom perioda važenja licence koja, ako se primete nedostaci, može biti oduzeta, rekao je Đordević.

On je istakao da Vlada Srbije brine o svojim najstarijim građanima i da ne pravi razliku između privatnih i državnih domova kao i da svi imaju jednaka prava i obaveze.