Vrnjačka Banja
Alo!/Vladimir Marković
Vrnjačka Banja

Alo!/Vladimir Marković

Vrnjačka Banja, Foto: Alo!/Vladimir Marković

Prva asocijacija na letovanje je za većinu građana Srbije isplaćivanje turističkih aranžmana u nedogled, ali i prevare turističkih agencija, koje su poslednjih dana upropastile odmore mnogim srpskim turistima. Umesto ovog stresa, deset dana brčkanja u banjama, jezerima, rekama, ili uživanje u neverovatnoj prirodi Srbije, može da vas košta svega 10.000 dinara.

Stara planina

Idealno mesto za ljubitelje netaknute prirode, planinskog biciklizma, paraglajdinga i vodopada. Jedan od najlepših krajolika Stare planine je prirodni rezervat Babin zub, a tokom letnje sezone turisti mogu da uživaju i na Zavojskom jezeru.

Stara planina

Alo!

Stara planina, Foto: Alo!

Vrnjačka Banja

Kraljica banjskog turizma, kako neformalno nazivaju Vrnjačku Banju, od davnina je bila poznata po svojim lekovitim izvorima. Međutim, osim zdravstvenog turizma, nudi sadržaje pogodne za sve uzraste.

Vrnjačka Banja

Alo!

Vrnjačka Banja, Foto: Alo!

Sokobanja

Ovo turističko mesto smešteno je u podnožju planine Ozren, u jugoistočnoj Srbiji. Okružuju je četiri planine, a kroz samu banju protiče reka Moravica, koja izvire ispod planine Device. Tu je i Bovansko jezero, odlično za kupanje i sportove na vodi.

Sokobanja

Alo!

Sokobanja, Foto: Alo!

Borsko jezero

Nalazi se blizu Bora, u podnožju planine Crni vrh. U blizini jezera nalaze se Brestovačka banja i Zlotske pećine, a na samom jezeru postoje četiri veće plaže.

Borsko jezero i Gornji Milanovac

Alo!

Borsko jezero i Gornji Milanovac, Foto: Alo!

Gornji Milanovac

Očuvana priroda, bogato kulturno-istorijsko nasleđe, brojna spomen-obeležja i tradicionalno gostoprimstvo. Gornji Milanovac postaje sve aktuelniji zbog razvijenog seoskog turizma.

Srebrno jezero

Proverena i jedna od najpopularnijih destinacija u Srbiji. Nalazi se u Braničevskom okrugu, a ukoliko ne želite da sve vreme provedete na jezeru, možete otići i do Golubačke i Ramske tvrđave, koje su u blizini.

Srebrno jezero

Alo!

Srebrno jezero, Foto: Alo!

Belocrkvanska jezera

Bela Crkva je varoš na krajnjem jugu Banata, a ono što je čini veoma privlačnom su jezera - Glavno, Vračevgajsko, Šaransko, Šljunkara... Koja predstavljaju jedinstvenu turističku ponudu u Vojvodini.

Belocrkvanska jezera

Alo!

Belocrkvanska jezera, Foto: Alo!

Veliki buk (Lisine)

Veliki buk ili Lisine je vodopad u istočnoj Srbiji, na padinama krečnjačke planine Beljanice, i zajedno sa izvorom rečice Vrelo predstavlja spomenik kulture. U okolini se nalaze manastiri Manasija i Ravanica, a svega nekoliko kilometara dalje nalaze se kanjon Resave i Resavska pećina.

Veliki buk (Lisine)

Alo!

Veliki buk (Lisine), Foto: Alo!

Pešterska visoravan

Najveća visoravan na Balkanskom poluostrvu i jedna od najvećih u Evropi! Nalazi se iza sedam planina, koje sa visoravni mogu da se obuhvate pogledom - Golija, Javor, Zlatar, Jadovnik, Ozren, Giljeva i Žilindar. U srcu Pešterske visoravni smeštena je Sjenica, a kroz nju i u njenoj neposrednoj blizini protiču reke Uvac, Vapa, Grabovica i Jablanica, od kojih se formira Sjeničko jezero.

Pešterska visoravan

Alo!

Pešterska visoravan, Foto: Alo!

Valjevo, reka Gradac

Polazna tačka za obilazak reke Gradac je manastir Ćelije, do kojeg vodi asfaltni put iz Valjeva. Na Gradac možete otići da biste se kupali, kampovali i uživali u prirodi hodajući kroz kanjon. Najbolja mesta za kupanje nalaze se nizvodno od manastira Ćelije.

Valjevo, reka Gradac

Alo!

Valjevo, reka Gradac, Foto: Alo!

Besplatni vaučeri

Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija opredelilo je 100.000 vaučera kao podsticaj domaćem turizmu. Bez previše muke možete ostvariti pravo na dobijanje vaučera u vrednosti od 5.000 dinara, koji će vam pokriti ceo ili barem deo troška smeštaja.