Osnovna škola "Skadarlija", maturanti
Alo!/S. Biočanin
Škola, đaci, deca

Shutterstock

Ilustracija, Foto: Shutterstock

Tek svršeni osnovci kažu da Dositeja povezuju s nastavom iz srpskog jezika, a da ga na kombinovanom tekstu nikako nisu očekivali. Međutim, nastavnica srpskog jezika i književnosti Nevena Miljanović u razgovoru za „Alo!“ kaže da je dobro što se Dositejeva fotografija našla među pitanjima iz biologije, geografije, fizike i hemije.

- U principu, pitanje je moglo da se nađe u testu iz srpskog jezika jer đaci Dositeja Obradovića izučavaju kao pisca i kao nekog ko je menjao naš jezik. Ali, on je takođe istorijska ličnost i tu nema greške, stoga je odlično što je pitanje sastavni deo kombinovanog testa koji zahteva da deca povežu ono što su prethodno naučila - kaže Miljanovićeva i dodaje da u učenici u sedmom razredu iz istorije obrađuju nastavnu jedinicu Počeci građanske klase kod Srba u okviru koje se pominje i Dositej Obradović.

Ipak, prema rečima naše sagovornice, nastavnici koji su pregledali testove nisu smeli da fotografišu netačne odgovore i dele ih na društvenim mrežama, jer taj način daju loš primer đacima. Deca nas ne slušaju, ona nas posmatraju, tvrdi naša sagovornica.

Odgovori maturanata

Printscreen/Tviter

Odgovori maturanata koje su nastavnici kačili na mreze, Foto: Printscreen/Tviter

- Ovo nije prvi put da je nešto ovakvog tipa dospelo u medije. Reč je o jednostranom pogledu na svet, tipa „ja sam nastavnik tog i tog predmeta, evo šta đake nije naučio predavač ovog predmeta“, a da pri tome taj neko ne shvata da smo mi svi deo istog obrazovnog sistema. Ako neko unizi svog kolegu, unizio je i svoju profesiju - objasnila je naša sagovornica i dodala:

- Ovim su verovatno pojedini nastavnici hteli da stave do znanja da su oni bolje naučili svoje đake. Verujem da je predavačima koji su komentarisali odgovore dece cilj bio da stave na pijedestal sebe i svoj način rada - objašnjava ona.

Nastavnica srpskog se zatim osvrnula na promene u obrazovnom sistemu za koje kaže da su kozmetičke prirode, dakle formalne, dok suštinska izmena uporno izostaje.

- I dalje se ne insistira na povezivanju i celini. Radi se o znanju koje deca usvajaju samo privremeno, što se od njih i traži, ne podstiče se neko trajno znanje. Nama je kao nastavnicima pridodato dosta administrativnih obaveza, a najmanje se bavimo decom. Obrazovnom sistemu su potrebne korenite promene - zaključila je ona.

Ko je Dositej Obradović?

- Rođen je kao Dimitrije u Čakovu 1739. na mestu današnje Rumunije

- Zamonašio se u manastiru Hopovo, gde je dobio monaško ime Dositej

- Tri godine radio je u Dalmaciji kao učitelj

- Živeo je u Grčkoj, Beču, Bratislavi, Italiji, Rumuniji - Bio je prvi srpski ministar prosvete, govorio je devet jezika

- Prevodio je Ezopove basne s grčkog na engleski - Napisao je "Vostani, Serbie", himnu buđenja Srbije iz vekovnog ropstva

- Najznačajnija dela su mu „Pismo Haralampiju“ i „Život i priključenija“

- U svojoj „Etici“ zalaže se za sejanje krompira - Osnovao je Veliku školu u Beogradu 1. septembra 1808.

 

Komentari (13)

danka

22.06.2018 15:25

Danas u skoli u jednom razredu skoro su svi odlicni to je za mene malo smesno. Kada sam ja isla u osnovnu skolu bilo nas je ne 30 djaka u rezredu, vec 40 mozda nekada malo manje a bilo je samo 10 oslikasa, ali i od tih 10 znalo se ko je stvarno odlikas. Kazu pa danas su deca pametna i onda su deca bila pametna za ono vreme, ali mnogo se strozije ocenjivalo i nastavnik se postovao.

marija

22.06.2018 17:53

@danka - Pa sta Ce im Disitej,kad znaju sta su Parovi I Zadruga.

Vesna

22.06.2018 18:57

@danka - Sin mi je imao 19 od 20 poena na kombinovanom testu i jedini netačan odgovor je ovo. Bila sam šokirana obzirom da nije prepoznao na slici Dositeja. Odmah mi je rekao da ja ne znam ni pola onoga što on zna o njemu, i u pravu je. Sve ovo što je u izdvojenom delu vašeg teksta mi je rekao. Uz dilemu da li je stvarno ovako izgledao Dositej na kraju 18. Veka. On kaže da ne veruje. Kaže da zna puno o Milankovića, Pupinu i Miki Alasi ali zaista ne zna kako su izgledali i kaže da ga baš briga za slike.

Dora

22.06.2018 15:37

Svaki put kad pročitam neki od komentara,zgrozim se.Nigde znaci interpunkcije,ne znam,ne mogu,pišu zajedno.Ne mogu svega da se setim,al neki su totalno nepismeni.A šta onda od dece da im očekujemo?

Ja sam se setila

22.06.2018 17:15

@Dora - Zarez se stavlja odmah nakon reči, a nakon zareza razmak (space), pa naredna reč. Vidim da ste i Vi pogrešili. Pozdrav.

Duka

22.06.2018 17:59

@Dora - *ne pismeni

Pismenaofskroz

22.06.2018 22:24

@Dora - Dobro, ni ti se ne mozes pohvaliti da pises gramaticki ispravno. Posle znaka interpukcije ide razmak pa nova rec.u

Сараџогла

22.06.2018 15:39

Да је на глави имао шајкачу ...

Repus

22.06.2018 15:41

Alfred Pikaso hahaha

sanja

22.06.2018 17:12

koliko li je samo lose uradjena koncepcija testa, sadrzaj... i dalje lose odredjena reforma. nasa deca NISU najboljeg znanja na svetu, naprotiv, pogledajte zvanicne podatke na internetu, o tome se i u medijima govorilo tokom ove godine. svaka cast deci sta sve podnesu na svojim plecima skupa sa roditeljima.

ns

22.06.2018 17:16

Sin IV osnovne, nove knjige novi izdavač koji nameće učiteljica. Uče prvi put razlomke. U knjizi piše nastavljamo na višem nivou gradivo iz III osnovne a kod drugog izdavača koji je škola usvojila prethodne godine nigde ni pomena o razlomcima. Poredjenje, anegdota iz Nemačke predsednik pita kancelara šta rade đaci u školi? Čovek pogleda sat i kaže sada je dvanaest i petnaest iz istorije Hanibal prelazi Alpe.

Eureka

22.06.2018 17:17

Bitno je da znaju za Kiju i Lunu

Maksim

23.06.2018 07:21

Al zato znaju ko je Jelena Karleusa, a ni one ne verujem da zna ko je na slici..