Svetlana Ceca Ražnatović
Foto: Alo!/Nenad Vujanović
Ceca Ražnatović

Alo!/Nenad Vujanović

Ceca Ražnatović, Foto: Alo!/Nenad Vujanović

U radnoj svesci izdavačke kuće „Bigz“ učenicima petog razreda dat je zadatak u kojem đaci treba da u izabranim stihovima iz poezije i popularne muzike podvuku imenice u vokativu, pa se pesma koju izvodi folk diva Svetlana Ražnatović našla u istom košu s epskom pesmom „Smrt maje Jugovića“ i stihovima iz pesama Branka Radičevića i Alekse Šantića.

„Sećaš li se, lepi grome moj, nekada je tlo pod nama pucalo!“, glasi stih koji je napisala Marina Tucaković, a koji je otpevala Svetlana Ražnatović, i u kojem učenici petog razreda treba da pronađu imenicu u vokativu. Pored tog stiha iz popularne muzike, autori te radne sveske su u vežbi za savladavanje vokativa dali i stihove iz pesama „Riblje Čorbe“, Zdravka Čolića, „YU grupe“, ali i stihove Branka Radičevića i Alekse Šantića.

Ovo nije prvi put da se na stranicama udžbenika ili na prijemnim ispitima provuče neki primer u vezi sa životom i radom ličnosti iz javnog života, a profesorka srpskog jezika i književnosti Ivana Milosavljević smatra da su se autori radne sveske vodili potrebom za modernizovanjem nastave i stoga gledali da primeri u vežbanci budu što bliži učeničkom iskustvu.

Stihovi Cecine pesme

Printscreen/Twitter

Stihovi Cecine pesme, Foto: Printscreen/Twitter

- Obrazovni aspekt u zadatku je ispoštovan. A ostaje prostora za diskusiju jedino na planu vaspitnosti primera. Slažem se da je neobičan izbor, ali to što nam je nešto neobično ne znači i da ga odmah treba anatemisati. Uostalom, ne veliča se nikakva umetnička vrednost, ni vrsta muzike, ni izvođač, čak se i ne pominju. U samim stihovima nema ničeg pogrdnog, niti vulgarnog. Posao autora udžbenika nije nimalo lak i svakom se može pronaći nešto kao mana, zavisi samo od kriterijuma kojim se vrednuju - objasnila je ona.

Besplatni udžbenici za više od 84.000 đaka

Ministarstvo prosvete ove godine nabaviće besplatne udžbenike za 84.348 učenika, a za te svrhe kao i nabavku publikacija za školske biblioteke izdvojeno je 611.372.929 dinara. Pravo na besplatne udžbenike imaju učenici iz porodica koje primaju socijalnu pomoć, đaci sa smetnjama u razvoju i invaliditetom, kao i treće i svako naredno dete u porodici, bez obzira na materijalni status. Učenici iz socijalno ugroženih porodica dobiće udžbenike o trošku Ministarstva prosvete ukoliko njihovi roditelji dostave školi dokaz da su primaoci socijalne pomoći.

Ni Ceci nije zasmetalo što se našla u vežbanci petaka, pa se na društvenim mrežama našalila.

- Pa sad baš taj stih, ima lepših. Zar ne? - napisala je ona.

Međutim, Mladen Šarčević, ministar prosvete, smatra da stih iz Cecine pesme hitno treba da bude uklonjen iz radne sveske jer, kako kaže, udžbenici su jedno, a estradni svet nešto sasvim drugo.

- Već danas obavestio sam direktora Zavoda za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja da pozove izdavače, supervizore i sve ostale da se pozabave ovim problemom i da uklone stih. Nemam ništa protiv novokomponovane muzike, ko voli, neka sluša, ali udžbenik je to, ne ide. Ima drugih primera, mogli su da uzmu bilo šta drugo. Ipak, ovo asocira previše na estradu, a kada govorimo o ozbiljnim udžbenicima, to sa estradom ne ide pod ruku. Ako je neko od autora želeo da stavi u vežbanku nešto za šta smatra da je blisko deci, to je jedno, ali postoje i komisije koje kontrolišu. Ljudi koji su zaduženi za kontrolu treba takve sadržaje da izbace. Dobro je da je reagovala društvena zajednica - kaže ministar.

Gej slikovnica osvojila region, uskoro u Beogradu

"Roko voli kad mu mame čitaju priču za laku noć" ili "Ana je srećna jer ima najbolje tate na svetu", samo su delovi slikovnice o istopolnim roditeljima, prve ovog tipa u regionu. Slikovnica je namenjena deci predškolskog uzrasta, njeno štampano izdanje već se podelilo u Hrvatskoj, a besplatno je svima u regionu dostupna u onlajn formi. Svoje predstavljanje imala je nedavno i u Beogradu, a planovi autora su da uskoro izađu i sa srpskom verzijom.

 

Komentari (3)

Milica

03.05.2018 08:25

No koment ?

ZZZZ

03.05.2018 09:16

IZEM TI DRZAVU

Pisac

03.05.2018 13:57

Nije to Cecina pesma. Ona nije pisac nego pevacica