Beba roditelji maženje
Shutterstock
Beba roditelji maženje

Shutterstock

Foto: Shutterstock

Neutralni, ni muški, ni ženski pol, prošle godine priznao je Ustavni sud Nemačke, u Holandiji predlog ovakvog zakona je pred parlamentom, a u Kanadi od pre dva meseca umesto termina "otac" i "majka" u službenim formularima piše "roditelji".

Najava da će ove novine, pre ili kasnije, stići i kod nas, izazvala je polemike u javnosti i među stručnjacima. Dok jedni smatraju da bi to bio atak na srpsku tradicionalnu porodicu, drugi veruju da su odluke koje ozakonjuju srednji pol - ostvarivanje osnovnih ljudskih prava.

Mnogi se pitaju da li bi srpska porodica, već načeta "ekskluzivitetima" sa Zapada, mogla biti još više poljuljana ako ovakvi predlozi stignu i do nas. Može li to da utiče na psihologiju mladih, na njihove stavove i razvoj? Ima, međutim, i mišljenja da se samo ljubavlju, razumevanjem, podrškom i prihvatanjem, bez obzira na seksualna i polna opredeljenja, doprinosi zdravlju porodice.

Sociolog prof. dr Zoran S. Nikolić tvrdi da su ozakonjavanje trećeg pola i uvođenje "neutralnog roditelja" nesumnjivo pretnje braku i porodici. I to ne tradicionalnoj, nego normalnoj porodici koja zadovoljava svoje primarne biološke, psihološke i društvene funkcije. Kako kaže, ukoliko se propisima legalizuje ponašanje koje odstupa od proverenog i usvojenog, vremenom će prerasti u društveno prihvatljivo i steći legitimitet.

- To bi sigurno kod dece i mladih izazvalo vrednosnu dezorijentisanost i ozbiljne teškoće u poimanju polova - kaže sagovornik "Novosti".

 

- Deca ne biraju ko će im biti roditelji, pa je nametanje ovakvih stavova deci zapravo nasilje prema nemoćnima i nedužnima. Ako zakonska vlast tako nešto podupire ili zbog bilo kakvih razloga okreće glavu, onda imamo posla sa društvenom neodgovornošću.

Potpuno suprotno mišljenje ima dr Milica Ristić, psihijatar i psihoterapeut.

- Porodica u našem društvu nije ugrožena trećim polom, već malim platama, nesigurnim radnim mestima, otkazima ženama nakon povratka sa porodiljskog bolovanja, neefikasnom socijalnom, zdravstvenom zaštitom i obrazovanjem - kaže dr Ristić. - Predstavnici državnog ili religijskog sistema u raznim društvima skloni su da zamaskiraju realne pretnje porodici, za koje su sami odgovorni.

Po mišljenju sagovornice, zdrava porodica je zajednica koja dosledno i dugo svim svojim članovima omogućava zdrav život i razvoj, podršku, bliskost, ljubav i slobodu, a funkcioniše u skladu sa zakonima.

- U našim društvima je, nažalost, počesto forma važnija od suštine - kaže dr Ristić.

- Čuva se slika "tradicionalne porodice" uprkos tome što su otac ili majka samo telesno i finansijski prisutni, što su deca često svedoci ili trpe porodično nasilje. A zapravo nije važno da li su roditelji istog ili različitog pola ako dete dobija ljubav, pažnju, podršku, brigu za zdravlje, obrazovanje...

Kada je reč o trećem polu, u pitanju je autentični doživljaj identiteta, psihološki fenomen i osnovno ljudsko pravo.

- Transrodne osobe, interseksualne, homoseksualne, heteroseksualne i biseksualne - svi mi imamo ista prava i obaveze - kaže dr Ristić.

- To su prirodne pojave i stanja, od kada je sveta i veka. Poruke da su transrodna stanja i homoseksualnost opasni štetne su za porodicu i pojedince, jer dovode do produbljivanja patnje i razdora, gubitka podrške i ljubavi.

Seksolog prof. dr Aleksandar Milošević se slaže da treba poštovatio različitosti i razumeti da je seksualni nagon različit od potrebe za produženjem vrste.

- To znači da i homoseksualne i transrodne osobe imaju nagon za produženjem vrste - kaže dr Milošević. - Države koje to prihvataju osluškuju sve svoje zajednice i donose takve zakone. Ali, ono što je opasno jeste da se ovakve odluke i zakoni nameću u svim sredinama i nacijama, jer je u nekim kulturama potrebno mnogo više vremena da ih prihvate. Mislim da Srbija još nije spremna za takve i slične zakone, mada je neminovno da će kad-tad zakucati i na naša vrata. Primera radi, iako je godinama trajala polemika, a naše društvo se opiralo, na kraju je Zdravstveni fond prihvatio da finansira operacije promene pola za 10 transrodnih osoba godišnje.

Dete traži model za identifikaciju

- Teza "roditelj" i "roditelj" bez naznake pola prkosi biološkoj činjenici da dete nastaje u interakciji muškarca i žene - kaže mr Marija Tepurić, klinički psiholog. - Tradicionalno viđenje porodice - otac, majka, dete - umnogome je drugačije nego ranije. Sada deca odrastaju i u vanbračnim, razvedenim, jednoroditeljskim porodicama, zatim - uz očuha, maćehu, usvojena...

I pored toga, kako kaže naša sagovornica, uspevaju da u svom neposrednom okruženju pronađu istopolni model za identifikaciju.

- Brinem kako će svoj polni identitet formirati dečak koji raste sa dva ženska roditelja, ili devojčica koja raste sa dva muška - kaže Tepurić.

Komentari (18)

Mima

10.06.2018 12:52

Ne razumem, deca nastaju od muskarca I zene koji su mama I tata ako hoce da ukinu mama I tatatata sta ce onda uraditi izbrisati podelu na muskarce I zene mozda vredja nekoga? Gde ide ovaj svet

Kud plovi ovaj brod

10.06.2018 13:22

Ljudi ovo je kraj civilizacije. Svet postaje gori od Sodome i Gomore. Kukamo na zločince koji nas truju uranijumom a ovo je sto puta gore, i svi ćute i čekaju sudnji dan.

goca gocic

10.06.2018 15:04

@Kud plovi ovaj brod - Nakazno i bolesno, Boze sacuvaj i sakloni.

Istina

10.06.2018 14:44

Sramno, to se ne sme dogoditi, zena majka radja decu. Nisam protiv gejeva, Ali dve zene ili dva muskarca ne mogu stvoriti dete. Tacka. Ne izazivajte Boga.

Alek

10.06.2018 15:42

Zaista bolesno...

Radaše

10.06.2018 20:12

@Alek - Naravno, i može da se leči, ali oni nisu zainteresovani.

Зоран Чачак (пишимо ћирилицом)

10.06.2018 15:51

"Родитељ" је изведено од "родити"! Е сад, како ће из везе две жене или два мушкарца да нешто буде рођено, па да буду родитељи, не знам. Чисто ме занима техничка страна проблема, ништа више.

Nada

10.06.2018 16:26

Ja imam pravo na svoj odabir i zelim da budem "TA MAJKA", oni koji imaju problem sa tim slibodno mogu da izabezu "TO" ma sta znacilo!!! Pozdrav od majke (sada i uvek Majke!)

Зоран Чачак (пишимо ћирилицом)

10.06.2018 19:15

@Nada - Тако је, селе!

Begecka nana

10.06.2018 17:46

Ja sam mama, majka, keva,....kako god bilo! On je otac, tata, ćale.....svejedno! Dok god u nasem jeziku postoji podela imenica na muski I zenski rod, hocu da me zovu tako! Takodje molim, postovane i cenjene doktore, da me obaveste ako me nazovu "roditelj" da li ce SIGURNO skociti plate, biti sigurnija radna mesta, ....sta jos rekose da nam rusi porodicu..... osim njih!!!!

Sapcanka

10.06.2018 17:46

Majka i Otac su dve najcistije, najdraze, najemotivnije reci od rođenja do smrti. Ovo sto se radi je ubijanje emocija i bliskosti. Sve satanisticke sekte imaju takve stavove. Hiljadama godina postoje otac i majka i feca i neko bi to da iskoreni. Bolesno.

XXL

10.06.2018 18:06

Simpatično jedno od ljudskih prava (ili bezumlja) što nam se servira sa Zapada je da dva TO naprave i rode TO. Naravno i brat i sestra su TO.

Ciga

10.06.2018 19:32

Ja sam tata a zena mama.ja sam turio u nju i oplodio je pa smo dobili jovanu damjana i petra.mi smo roditelji.a ako mika turi u peru a slavica u ruzicu sta moze od tog da ispadne?

zadnja vremena

10.06.2018 21:05

U Svetom pismu lepo pise da ce jedan od znakova dolaska antihrista biti vreme "kada se muskarci i zene budu cesljali isto i kada se nece znati ko je ko".

Monika

10.06.2018 21:33

Ja sam ta mama i bicu ta mama pa ta baka i ne zelim da bilo gde pise to. Molim Vas postujte moje pravo na razlicitost od toga.

TANJA

11.06.2018 02:04

Srbija je poznata po tome da razmatra da usvoji samo nebulozne stvari.Mama je mama.Zensko bice.Tata je tata.Musko bice.Oni su roditelji.Sta je ovo.Uvod da deca pocnu da uce da mogu da postoje dva roditelja istog pola.Dve mame ili dvojica tata.Srbija i ovako ima dosta poremecaja u drustvu.Samo fali o ovome uciti decu.

Alexa76

11.06.2018 06:26

Ovo sve vise prerasta u bolest....O cemu se odlucuje,to vise nije normalno.Elem,roditelj moze biti i staratelj.Ali otac i majka je otac i majka...to niko nemoze da ospori!

Neosetljiv na ljudska prava

11.06.2018 22:41

Roditelji su krivi ako dozvole da im deca odu u takve skole gde se to uci.