Svinje
Shutterstock

Svinje

Shutterstock

 Foto: Shutterstock

Rizik od unošenja ASK-a u Srbiju sve je veći, jer se virus u Rumuniji iz severozapadnih delova zemlje sada proširio i na zapadni i jugoistočni deo. Temišvarski region, udaljen svega 100 kilometara od graničnog prelaza sa Srbijom, sada se tretira kao rizičan pojas.

U slučaju da se bolest pojavi, kako navodi Ostojić, sve svinje se moraju ubiti na farmama i gazdinstvima gde je registrovana afrička kuga. Takođe, Srbiji bi bio zabranjen izvoz svinjskog mesa u one zemlje u koje sada možemo da izvozimo tu vrstu mesa. Sve to bi, napominje, imalo nesagledive ekonomske posledice. On ističe i da nije reč o zoonozi, odnosno bolest ne prelazi sa zaraženih životinja na ljude.

- U Srbiji do sada nije registrovan nijedan slučaj afričke kuge svinja. Ali sprovodimo sve mere nadzora, sve što je potrebno i moguće kako se virus ne bi preneo u Srbiju, što direktnim, što indirektnim putem. Imamo formirana četiri regionalna krizna centra, koji svakodnevno vrše nadzor divljih i domaćih svinja. Takođe, pojačana je i granična kontrola u saradnji sa carinskom službom i graničnom policijom. Vrši se kontrola i na rečnim prelazima i na aerodromima - ističe Ostojić.

On navodi da je granična kontrola veoma bitna kako se bolest ne bi unela preko mesnih proizvoda i prerađevina. Carinici navode da u Srbiju iz Rumunije više ne može da se unese ni sendvič sa suhomesnatim proizvodima.

- Virus je veoma otporan i više meseci može da bude aktivan u tim proizvodima. Bitno je da se proizvodi koji su nekontrolisanog porekla, koji nisu termički obrađeni i nisu proizvedeni u skladu sa određenim tehnološkim postupcima, stave pod kontrolu, odnosno da se onemogući njihov unos u Srbiju jer je to rizik od unosa virusa i od širenja bolesti - napominje Ostojić.