Banka, banke
Alo/Dejan Briza
Banka, banke

Alo/Dejan Briza

Ilustracija, Foto: Alo/Dejan Briza

Pojedine banke koriste letnju sezonu i podižu cene svojih usluga ili uvode nove provizije, pa su na primer počele da naplaćuju slanje opomena i do 300 dinara, napominju u Udruženju za zaštitu potrošača „Efektiva“.

U tom udruženju navode i da banke na taj način pokušavaju da nadoknade manje prihode u prvoj polovini godine. Na povećanje bankarskih provizija verovatno utiče i to što će uskoro početi primena izmena i dopuna Zakona o platnim uslugama, koji treba da uvede red u oblasti bankarskih naknada.

Izmene i dopune tog zakona stupile su na snagu 16. juna 2018. i počeće da se primenjuju od 17. marta 2019. godine, a u NBS-u ističu da ce doneti brojne novine. Kako navode, prvenstveno u pogledu veće transparentnosti naknada koje naplaćuju pružaoci platnih usluga, kao i veće zaštite korisnika platnih usluga.

To će, kažu, doprineti većoj transparentnosti i uporedivosti naknada koje naplaćuju pružaoci platnih usluga, a posledično i njihovom snižavanju, s obzirom na to da je u interesu pružalaca platnih usluga da vode cenovnu politiku koja će im omogućiti konkurentnost na tržištu kako bi privukli nove i zadržali postojeće klijente.

Takođe, zakonom je propisano da ce NBS najkasnije do 16. decembra doneti propise za sprovođenje tog zakona, a između ostalog i listu reprezentativnih usluga. Na listi će se naći između 10 i 20 platnih usluga, onih koje korisnici platnih usluga najcešće koriste i onih koje ih izlažu najvećem trošku.

Dejan Gavrilovic iz Udruženja za zaštitu potrošaca „Efektiva“ kaže da pojedine banke koriste priliku kada je većina njihovih klijenata na odmoru da povećaju namete ili uvedu nove. On navodi da klijenti ne mogu previše da učine zato što to još nije suprotno zakonu i da jedino mogu da se raspitaju koja banka ima bolje uslove i promene banku.

Komentari (1)

Сараџогла

31.07.2018 06:12

БАНКЕ СУ У ПАНИЦИ ЈЕР НАРОД УЗИМА СВЕ МАЊЕ КРЕДИТА!После три отплаћена кредита више никоме то не треба.Неко је средио кућу,стан или купио ауто.Некада си морао да их молиш за кредит а банка те одбије БЕЗ ДА ТИ КАЖУ ЗАШТО?А зашто?Не кажу ти да немају уговор са ПИО фондом!Данас одеш у банку и са добијеним формуларима одеш у ПИО фонд или фирму да ти овере и вратиш се у банку и новац те већ у коферти чека.ПС.Дођите чека вас кредит од 300 хиљада? - Може али да врнем 250 хиљада!Бато,то је кредит!