VMA
Alo!/Rajko Ristić
VMA

Alo!/Dejan Briza

VMA, Foto: Alo!/Dejan Briza

Pred slučajem Aleksandre Jevtić (47) iz Trstenika, koja se sedam godina leči od jednog tipa sarkoma, malignog tumora, koji joj je zahvatio čitav abdomen i u nešto manjoj meri grudni koš, uzmakli su mnogi. A na prste jedne ruke ne mogu da se nabroje klinike koje je posećivala - od Srbije, Nemačke, preko Amerike, Italije i Austrije. Ali, niko nije uspeo da joj pomogne.

Bitka od 2012. godine

- Kada smo prvi put 2012. godine otišli u KBC "Bežanijska kosa" u Beogradu, moja mama je dobila dijagnozu ciste na jetri, čak i pored nalaza krvi koji su govorili suprotno. Tek kada je bila na operacionom stolu, doktori su videli da je sa njenom cistom sve u redu. Izvadili su joj tumor od osam centimetara - priča za Aleksandrina ćerka Milica.

Godinu dana kasnije, kaže Milica, u tom kliničko-bolničkom centru Aleksandri doktori vade pet malih tumora, ali ostavljaju jedan na leđima.

VMA

Alo!/Rajko Ristić

VMA, Foto: Alo!/Rajko Ristić

- Treći put, isto na KBC "Bežanijska kosa", mojoj mami vade jedan tumor iz stomaka, a onaj na leđima, koji je sa veličine male kuglice porastao na 15 centimetara, opet ostavljaju uz objašnjenje da je sada prevelik za vađenje - priseća se Milica.

Nakon toga, porodica Jevtić odlazi u Ameriku, ali doktor nakon snimaka koje je pogledao odustaje da operiše Aleksandru, objašnjavajući porodici da su prethodne operacije loše odrađene.

PROČITAJTE JOŠ:

Odbili je u Bolonji

- Išli smo u Nemačku, gde je primila četiri doze imunoterapije, ove godine u februaru smo išli u Bolonju u najbolju evropsku kliniku za sarkom, ali su i tamošnji doktori odustali. Zatim je u Frankfurtu primala hemioterapije, ali su usluge te klinike bile preskupe - priča Milica.

U međuvremenu, tumor je rastao i dostigao veličinu od neverovatnih 25 kilograma. Aleksandra, i pored vedrog duha, počela je da klone. Tumor joj je pritisnuo pršljenove, pa više ne može ni da hoda, a zbog ogromnog pritiska koji tumor vrši na organe u telu prima ogromne doze morfijuma.

Operacija, tumor

Alo/Masanori Jošida

Operacija, Foto: Alo/Masanori Jošida

Poslednja nada

- Kada su nam u Beču rekli da ne mogu da je operišu, pomislili smo da je to to. Da nema rešenja. Međutim, tada smo pročitali o podvigu prof. dr Bratislava Trifunovića, abdomenalnog hirurga sa VMA, koji je u tom trenutku izvadio ogroman tumor iz stomaka. I nada se ponovo javila - kaže Milica.

Porodica Jevtić je stupila u kontakt sa prof. Trifunovićem, koji je bio spreman da ode u Beč i tamo uradi operaciju. Međutim, s obzirom da plastični hirurzi te klinike nisu želeli da je operišu, donesena je odluka da Aleksandra dođe na VMA.

- Juče ujutru smo je ostavili na VMA. Doktor Trifunović nam je ulio nadu, rekao je da će Aleksandru operisati on, grudni hirurg, kao i plastični hirurg - kaže Milica.

PROČITAJTE JOŠ:

Pripreme za operaciju trajaće oko nedelju dana, tako da će Aleksandra biti operisana sredinom iduće nedelje.

U timu pet lekara

Prof. dr Bratislav Trifunović potvrdio je da je Aleksandra stigla na VMA i da su u toku pripreme za operaciju.

- Iako sam se prevashodno dogovorio sa prof. Klepetkom da odem u Beč i da je tamo operišemo zajedno, to ipak nije učinjeno. Tada sam odlučio da je operišem kod nas uz saradnju grudnih, plastičnih i vaskularnih hirurga, kao i anesteziologa naše ustanove - kazao je prof. Trifunović.

Imajući u vidu da je reč o malignom tumoru, njegovom maksimalnom redukcijom ona će dobiti nekoliko godina komfornog života i život bez bolova dok, ukoliko doktori uspeju da joj odstrane ceo tumor, Aleksandra će dobiti najmanje sedam godina života uz adekvatnu postoperativnu terapiju, što je u slučaju ovakvih onkoloških pacijenata i više nego dobra prognoza.

Komentari (2)

Monika_BG

05.10.2018 11:53

I opet tvrdim da mi imamo vrhunske lekare.

сретен

05.10.2018 13:48

Срећно и пацијенткињи, и лекарима!Има Србија и људе и душу.