Ridvan Ćazimiju zvani Komandant Leši.
Privatna arhiva
Ridvan Ćazimiju zvani Komandant Leši.

Privatna arhiva

Ridvan Ćazimiju zvani Komandant Leši., Foto: Privatna arhiva

Krojač i jedan od vođa terorističke OVPMB ubijen je snajperskim hicima 24. maja 2001. godine na brdu Guri gat (Crn kamen) iznad najvećeg albanskog sela Veliiki Trnovac.

Poznat kao Komandant Leši, terorista OVK i OVPMB iz sela koje je u Interpolu registrovano kao najveće uporište albanske narko mafije, likvidiran je u četvoročasovnom sukobu između združenih državnih snaga bezbednosti i pobunjenih naoružanih ekstremista.

Oružani sukobi izmedju albanskih terorista i srpskih vojnih i policijskih snaga trajali su od novembra 2000. do kraja maja 2001. godine. U okviru programa za povratak Vojske Jugoslavije u Kopnenu zonu bezbednosti, komandanti OVPMB Šefket Musliu, Mustafa Šaćiri i Ridvan Ćazimi potposali su 21. maja 2001. godine u albanskom selu Končulj kod Bujanovca sporazum o mirnoj demilitarizaciji terorističkih grupa na jugu Srbije. Potpisivanju sporazuma u Končulju prisustvovali su predstavnici NATO i medjunarodne zajednice.

Dani Komandanta Lešija na Fejsbuk stranici Bujanovca

Printscreen Facebook

Dani Komandanta Lešija na Fejsbuk stranici Bujanovca, Foto: Printscreen Facebook

Uz teroriste sa poternice Šefketa Musliua, Muhameda Džemailija i Mustafe Šaćirija, Komandant Leši bio je na čelu terorističkih grupa OVPBM od 1999. do 2001. godine.

Pravi Kapetan Leši bio je filmski junak, partizan koji se borio protiv albanskih separatista i balističkih bandi na Kosmetu.

Ridvan Ćazimi učestvovao je u borbama u Hrvatskoj i BIH protiv Srba. Borio se i u redovima takozvane Ooslobodilake vojske Kosova pod komandom Adema Jašarija.

Albanska zastava u Velikom Trnovcu

Alo!/V. Pešić

Albanska zastava u Velikom Trnovcu, Foto: Alo!/V. Pešić

Krojač sa diplomom mašinskog inženjera iz Velikog Trnovca komandovao je grupom od 600 do 700 terorista, koja je izvršila najviše oružanih napada na srpske snage bezbednosti. Ridvana Ćazimija ubila je odmetnuta albanska teroristika grupa, koja se nije slagala sa spoazumom o razoružanju OVPBM.

Posle pogibije komandant Leši stekao je kultni status, jer ga Albanci mnogo poštuju. Na ulazu u Veliki Trnovac lokalni Albanci i dijaspora podigli su mu 2002. godine monumnetalni spomenik.

U njegovu čast u selu je 26. novembra 2012. godine otvoren spomen muzej.