Plaža Sutomore
screenshot youtube
Plaža Sutomore

screenshot youtube

Plaža Sutomore, Foto: screenshot youtube

Predivna priroda, Jadransko more, planine iznad njega kao da ga čuvaju, a hladni vazduh sa njih nas spasava od vrelih noći, sve u svemu, Crna Gora jeste pravi mamac za turiste.

Ali, jedan od glavnih problema kupanja na predivnim crnogorskim plažama je taj što se sa kupanja i letovanja često vraćamo bolesni, a najčešće su infekcije uha, grla i stomaka.

Zato se pridržavajte ovih par pravila, pa umesto horor filma, od svog letovanja napravite pravi odmor i uživanciju:

· Birajte plaže iznad kojih nema naseljenih mesta, pošto će sva voda sa ulica završiti na plaži, a ukoliko tu ne postoji fabrika za preradu otpadnih voda, onda se blizu izliva i kanalizacija. Kupanjem u ovakvoj vodi, možete odmah zaraditi fekalne viruse, i već uveče kreće povraćanje, dijareja, groznica. Fabrike za preradu otpadnih voda, za sada čiste budvansku rivijeru, Herceg Novi, Tivat i Kotor.

· UVEK, ali baš UVEK, ako se ipak kupate na gradskim plažama ili onim ispod ili blizu naseljenih mesta, morate da se istuširate. Idealno bi bilo da se svaki put i nasapunjate, ali i čista voda je bolje od ničega. Kod dece dobro operite sve na licu, glavu, uši, ruke i generalno sve što može da dođe u dodir sa ustima.

· Ako se i kupate na divljim plažama, ili onim udaljenijim od naselja, obratite pažnju da na njoj ipak ne postoji neka cev koja ide u vodu, ili se završava tik ispred vode, pošto je to, svakako, bar kišna kanalizacija.

Naravno, sem ovih pravila, leti, kada su češće razne infekcije, UVEK perite redovno ruke, sveže voće i povrće, nemojte kupovati mlečne proizvode, meso i mesne prerađevine koje su stajale ili stoje van frižidera, a ako oblačite nove komade garderobe, uvek ih prethodno operite i nemojte baš svakoga ljubiti.  

 

Komentari (7)

Ana

04.07.2018 16:51

Pa celo Crnpgorsko primorje je septicka jama ali mi nemamo ni to.

Borko

04.07.2018 17:25

Ali je zato u Bg-u mnogo cisto, posebno na Adi. Tamo mozete i da oijete vodu koliko je cista. Mnogo pljujete CG, a prljaviji ste trista puta od nje. U Bg-u jos samo sida sto ne moze da se dobije preko "cistog" vazduha, ali ni to vise nije sigurno.

JMBG

04.07.2018 18:33

@Borko - Ada za razliku od crnogorskog primorija ima plavu zastavu.

ccc

04.07.2018 20:31

prvo naucite sta su morske struje, i da je to jadransko more dovoljnog slaniteta da je dezinfenkt a vi samo pod tus ahaha.

Igor

05.07.2018 03:08

Bio sam dva puta u CG kupao se na divljoj plazi izmedju Meljina i Zelenike i na zalost oba puta mi se zadnji dan zavrsio sa mucninom, povracanjem i dijarejom...

Naki

05.07.2018 05:24

Hvala na upozorenju ali vec skoro 20 godina ne idem u crnu goru vec nea pori grcka cija plaza ima plavu zastavu kao i vecina plaza u grckoj

Nekko

05.07.2018 10:58

Ja mnogo volim Crnogorsko primorje, i letujem striktno u Cg. ali sve što piše u tekstu je istina i crnogorci se bez razloga ljute. Drugo, mi kod njih odemo 10_15 dana pa se vratimo u Bg oni kad se dokopaju BG nema šanse da se vrate kući.