Igor Jurić
Foto: Alo/FOTO: PRINTSKRIN/FACEBOOK

Usvajanjem inicijative za pokretanje programa “Pronađi me”, region bi zaokružio priču i na taj način sve države mogle bi zajedno da deluju u slučaju nestanaka djece, kazao je Jurić i naglasio da planiraju razgovor sa MUP-om i Vladom Crne Gore.

“Očekujemo da nam se izađe u susret bar da porazgovaramo o eventualnoj mogućnosti da budemo možda deo implementacije ili da savetodavno pomognemo. Dakle, mi smo raspoloženi za svaki vid saradnje i zaista možete očekivati da će u nekih narednih mesec dana doći do toga da ćemo zatražiti sastanak i biti spremni da posetimo Crnu Goru, Podgoricu i da razgovaramo sa predstavnicima Vlade ili MUP-a Crne Gore”, kazao je Jurić.

Slučaj nestale dvogodišnje Danke Ilić iz Bora pokazao je značaj Sistema Pronađi me, a ukoliko bi sistem objedinio nekoliko zemalja regiona – dao bi doprinos u sprečavanju ovakvih i sličnih dešavanja, smatra Jurić.

Procedura za Crnu Goru, pojašnjava, nije komplikovana.

“Neće biti problem, sve se može vrlo brzo rešiti, nemojte uopšte da vas neko ubeđuje da je ovo nešto što košta neki novac previše ili slično, benefiti koji donosi sam sistem su mnogo veći nego ono što može da bude trošak, dakle, u pitanju je isključivo i samo politička volja i o tome morate voditi računa, kada i vi budete pitali donosioce odluka vezano za uvođenje samog sistema”, istakao je Jurić.

Komentarišući konkretan slučaj nestanka devojčice iz Bora, Jurić ukazuje na opreznost kada je u pitanju verodostojnost video-snimka koji je dospeo u javnost, na kom je devojčica, navodno, viđena u Beču.

“Interpol jeste raspisao žutu poternicu i to sasvim sigurno daje i osnova da postoji mogućnost da je to ta devojčica, ali sa druge strane moramo biti spremni na ono najgore, to je ono što ja za sada mogu da vam kažem, jako je dugačak period prošao i nada i čudo koje očekujemo moramo da se tome nadamo, ali zaista moramo biti spremni na sve”, kazao je Jurić.

Zaključuje da je uvek najvažnije otkriti istinu kako bi organizacije i nadležni organi znali na čemu treba raditi, te na taj način unapredili korake prilikom nestanka dece.

Pogled.me

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading