Penzioneri
Foto: Printscreen

- U poslednje dve godine penzije su povećene 56 procenata. Očekuje da se novo povećanje može planirati u periodu od avgusta do oktobra u zavisnosti od rezultata koji se postignu ako se stvori višak koji se može vratiti građanima - najavio je Mali.

On je istakao da je delegacija MMF-a potvrdila da je svaki makroekonomski pokazatelji Srbije dobar i naglasio da inflacija pada i da se majska može očekivati u rasponu tri, plus-minus 1,5 procenat.

Penzioneri

 

 

Kao veoma važno je istakao to što inflacija pada, i rekao da će ona u maju iznositi tri, plus-minus 1,5 procenat. Naveo je i da je sa MMF-om dogovorena promena obračuna gasa za privredu od maja.

Ljubodrag Savić, profesor na Ekonomskom fakultetu u Beogradu, ističe da je dobro što su ekonomski pokazatelji dobri, ali da penzionere novo povećanje neće mnogo utešiti zbog toga što je povećanje cena hrane najveće. - Pitanje je da li u uslovima inflacije i plate i penzije gube trku sa cenama. Mora se upoređivati potrošačka korpa i kolika je penzija. Minimalna potrošačka korpa zaostaje za minimalnom zaradom, a kod penzija je to još izraženije. Poenta je da će opšti rast cena biti umeren, ali za penzionere je jako važno da se meri kretanje povećanja penzija i kretanje potrošačkih cena, a posebno hrane, jer oni najveći procenat penzija potroše na hranu, infostan i struju - kaže Savić.

Predsednik Saveza penzionera Srbije Andreja Savić kaže da su penzioneri zadovoljni odnosom države prema njima u poslednje dve godine.

- Najave da penzioneri mogu očekivati povećanje penzija ovo godine su za nas veoma pozitivne i mi ćemo to podržati. Uprkos geopolitičkim okolnostima koje ne idu naruku zadovoljni smo što je naša ekonomija stabilna, jer od toga zavisi i status penziono-invalidskog osiguranja - kaže Savić.

BONUS VIDEO: 

 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading