Goran Vesić
Foto: Alo/Foto: ALO! / Aleksandar Nalbantjan

Ugovor su u prisustvu ministra građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Gorana Vesića potpisali direktori javnih preduzeća "Putevi Srbije", "Autoputevi Republike Srpske" i “Autoceste Federacije Bosne i Hercegovine”, Zoran Drobnjak, Nedeljka Ćorić i Denis Lasić.


Vesić je nakon potpisivanja  kazao da ovaj ugovor nije finansijski toliko veliki kao kad se grade putevi i  pruge, ali da je značajan, jer pokazuje da se integrišemo u regionu i zato što olakšava život ljudima, kako u BIH tako i u Srbiji.

On je rekao da očekuje da će integrisana naplata putarine između Srbije i BiH vrlo brzo da zaživi.

Goran Vesić

Ministarstvo saobraćaja

 


Vesić je najavio da očekuje da će 15. aprila biti uspostavljena i zajednička integrisana naplata putarine sa Crnom Gorom, 15. maja sa Hrvatskom, a da se u junu očekuje da zaživi integrisana naplata sa Grčkom.

Vesić je dodao da je JP Putevi Srbije obećao da će integraciju završiti u ovom roku i da će kontrolisati ispunjenje tog obećanja.

- Jedan od mojih glavnih ciljeva kad sam postao ministar bio je da pokušamo integraciju naših sistema naplate putarina, kako sa BiH, tako i sa Crnom Gorom, Severnom Makedonijom, Hrvatskom, Grčkom i svim drugim zemljama, jer tako značajno olakšavamo život ljudi", rekao je Vesić.
Prema njegovim rečima, danas potpisani dokument omogućuće ljudima koji imaju tagove u Bosni i Hercegovini, kao i onima u Srbiji da nesmetano koriste puteve, bez zaustavljanja. 

Ministar MGSI Srbije je zahvalio ministru komunikacija i saobraćaja BiH Edinu Fortu i ministru  transporta i komunikacija  Republike Srpske Nedeljku Čubriloviću, jer su dali veliki doprinos da se potpiše današnji sporazum.

Vesić je podsetio da je Srbija  prošle godine uspostavila integrisanu naplatu putarine sa Severnom Makedonijom, navodeći da je u našoj zemlji  izdato i preko 50.000 tagova. 

- Kad su u pitanju saradnja Srbije i BiH, mi u ovom trenutku gradimo jedan autoput i dve brze saobraćanice između naše dve zemlje. U ovom trenutku gradimo autoput Sremska Rača-Kuzmin i već se u RS gradi od Sremske Rače prema Bijeljini, deo takođe autoputa - rekao je Vesić.
Prema njegovim rečima, do kraja ove godine biće završeno i naših skoro 19,5 kilometara i to je prvi deo autoputa Beograd-Sarajevo.

- Pored toga, mi ćemo ove godine završiti i brzu saobraćajnicu Šabac-Loznica vezu do graničnog prelaza Šepak, što će biti još jedna brza saobraćajnica koja povezuje naše dve zemlje - rekao je Vesić.

Kako je istakao, počinje da se radi i  put Slepčević-Badovinci, a gradiće se i još jedan polumost pored Pavlovića mosta kako bi imali četiri trake mosta. 

- Na  sve strane jačamo veze naše dve zemlje - naglasio je Vesić i dodao da se na Srpskoj Rači pravi integrisan granični prelaz sa srpske strane, a na Šepku sa strane BiH. 
On je najavio i izgradnju autoputa u narednih godinu i po dana između
Požege i Kotromana,  gde će se, kako je objasnio tunelom ulaziti sa strane Srbije u BiH.

Goran Vesić

Foto: Alo!/Ustupljene fotografije

 

Vesić je rekao i da su vlade Srbije i  BiH u saradnji sa železničim  preduzećima i Federacije i Republike Srpske konkurisali u EU za dobijanje sredstava za rekonstrukciju pruge Beograd - Sarajevo. 

- Rekonstrukcija ove pruge je zajednička ideja ministra Forta i moja. Mi počinjemo projektovanje već naredne nedelje za naš deo pruge od Rume, znači Ruma, Šabac, Loznica i na taj način pokazujemo koliko nam je važno da povežemo naše dve zemlje - istakao je Vesić. 

On je naveo i da će se, kada se bude ova pruga rekonstruirala, njome voziti brzinom od 120 kilometara na sat, što, kako je naglasio, svako ko koristi tu prugu zna koliko je to veliki napredak u odnosu na ono što imamo sada.

- Vreme je da naš region sarađuje, da pomažemo jedni druge, jer samo tako možemo da omogućimo da opstanemo i da preživimo u vremenima teškim koji dolaze. Zato je današnji  događaj ne toliko finansijski važan kao što je  izgradnja autoputa, već što će olakšati život ljudima i pokazati da Srbija, BiH i RS sarađuju zajedno, da živimo isti život i da želimo da se dodatno integrišemo - zaključio je Vesić.


BONUS VIDEO:

@alo_portal "Bila je policija kod mene..." Meštanin Milan Mladenović o potrazi za nestalom Dankom (2) #fypシ #fypシ゚viral #alonovine #alo #dankailić #srbija #alodnevnenovine ♬ original sound - Alo_portal

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading