kasica
Foto: Printscreen/Foto: printscreen/TikTok

Svi pravoslavci u Srbiji obeležavaju Božić u svom domu, a jedan od običaja je i lomljenje božićne česnice.

Onaj ko pronađe "paricu" u česnici, trebalo bi da je zadrži, i čuva je za dobru sreću.

Ipak, muž Nikola Nenadović ispričao je za Alo! kako je jedan manje poznati običaj za Božić doveo njega i njegovu suprugu Ivanu do finansijskog blagostanja.

- To mi je otkrio kum, jednom prilikom kada sam bio kod njega kao položajnik. Kada se kod njih u kući polomi česnica, onaj koji je pronađe je zalepi nečim, obično selotejpom za plafon sobe. On je taj običaj nazvao "lova do krova" - priča Nikola za Alo!

Godinama nije razmišaljo o tome, kako kaže, ali kada se oženio, došao je red da se česnica lomi i u novom porodičnom gnezdu.

ana

Printscreen Instagram

 

- Te godine sam ja našao paru u česnici, i setio se šta mi je kum pričao. Ivana je bila jako začuđena kada sam se popeo na stolicu i žvakaćom gumom zalepio novčić za plafon. Samo sam joj rekao "lova do krova". Zapravo, mislim da mi je žena "namestila" da nađem paru te godine. Uglavnom, tokom te iste godine, promenio sam posao za drugi koji je bio mnogo bolje plaćen, pa sam našao i treći, gde je plata bila još veća - priča dalje Nikola.

On objašnjava kako je od tada postao i dosta manje zabrinut za budućnost, te da je sa suprugom počeo da planira i dete.

Godinu dana kasnije, Ivana je za Božić našla paru u česnici

- Ovaj put je "namestila" sama sebi - smeje se Nikola i nastavlja:

- Podsetio sam je na običaj, i zalepio njen novčić na plafon pored mog. I vidi čuda! Prvo je dobila povišicu na poslu, a onda i promenila radno mesto iste te godine i napredovala. Nisam neki sujeveran čovek, ali ne mogu da ne pomislim da je metoda "lova do krova" doprinela da obezbedimo uslove za širenje porodice - zaključuje Nikola u izjavi za Alo!.

On dodaje da u pitanju nisu nikakvi milioni, ali da je promena bila tako nenadana i neprimetna da je možda i moguće da se radilo o nekoj "višoj sili".

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading