AKO DUGO PLANIRATE OVE ANALIZE, SADA JE PRAVI TRENUTAK U subotu preventivni pregledi krvnih sudova vrata
Foto: Shutterstock

"Potrebno je zakazati besplatan preventivni pregled na broj telefona 011-3611-581 do subote. Pregledi se obavljaju 9. marta od 7 do 14 časova. Tri specijaliste radiologije će pregledati sugrađane", rekao je za Tanjug dr Vlado Batnožić, direktor Zavoda za zdravstvenu zašitu radnika “Železnice Srbije”.

On je rekao da se obično na ovaj pregled upućuju pacijenti koji osećaju slabost i trnjenje ruku i nogu ili lica, poremećaj vida, kraći gubitak govora, krizu svesti, ako imaju vrtoglavice ili probleme sa koncentracijom.

"Takođe se se preporučuje i drugim osobama nakon 55. godine života koje imaju kardiovaskularne bolesti ili genetske sklonosti ka njima. Doplerom krvnih sudova vrata - karotida se može uočiti suženje, začepljenje i proširenje krvnih sudova vrata, koje mogu da budu uzrok moždanog udara", rekao je dr Batnožić.

On je istakao da je dopler krvnih sudova vrata potpuno bezbolna, neškodljiva i neinvazivna metoda koja se vrši ultrazvučnim aparatom.

"Doplerovim efektom pratimo promenu konstantnih frekvencija ultrazvučnih talasa, jer se krv kreće u odnosu na posmatrača. Promena frekvencije ultrazvučnih talasa nastaje usled odbijanja od krvne ćelije koje su u pokretu, čime se veoma precizno ispituje stanje krvnih sudova vrata i protok krvi u venama i arterijama, koje snabdevaju mozak krvlju obogaćenu kiseonikom", rekao je dr Batnožić.

On je objasnio da se ovaj pregled obavlja u ležećem položaju.

"Skinete se do pojasa, lekar između između sonde i tela pacijenta nanosi gel koji poboljšava provodljivost ultrazvučnih talasa i eliminiše vazduh između sonde i kože. Zatim lekar postavlja sondu na Vaš vrat i vrši pregled", rekao je dr Batnožić.

Prema njegovim rečima, ovaj pregled, pored toga što je potpuno bezopasan i bezbolan, nije ni neprijatan za pacijente i ne zahteva nikakvu prethodnu pripremu za pregled.

BONUS VIDEO: 

 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading