mup
Foto: Alo/MUP

Korisnicima se šalje lažna SMS poruka sa informacijom da im pošiljka nije mogla biti isporučena zbog nepotpunih informacija i da za isporuku treba otvoriti link iz poruke.

Klikom (aktiviranjem) linka, građani se preusmeravaju na lažnu internet stranicu JP Pošta Srbije, na kojoj se zahteva unos ličnih podataka i podataka o platnoj kartici.

Unosom ovih podataka na lažnoj internet stranici, napadačima je omogućeno preuzimanje novca sa računa građana.


CERT tim MUP-a je sastavio uputstvo na koji način se pravilno zaštiti od zloupotreba koje vrebaju u digitalnom svetu. Ovo su neki od načina zaštite:

- Ukoliko ne očekujete neku pošiljku postoji mogućnost da se radi o prevari.

- Nemojte aktivirati link ili otvarati prilog poruke, a da prethodno niste sigurni ko je pošiljaoc.

- Nemojte pozivati broj sa koga Vam je stigla sumnjiva poruka i ne stupajte u komunikaciju sa pošiljaocem SMS poruke.

- Ukoliko poruka sadrži podatke o nekom privrednom društvu ili u ovom slučaju javnom preduzeću probajte direktno da ih kontaktirate, njihovi brojevi i adrese su javno dostupni.

- Ozbiljne kompanije, javna preduzeća, državni organi i administratori sistema nikada od Vas neće zahtevati da unosite Vaše lične podatke preko SMS poruke.

- JP Pošta Srbije nikada od Vas neće zahtevati ovakav vid plaćanja.

- Napadači se trude da link u SMS poruci bude što sličniji originalnom linku, umesto „posta.rs“ mogu napisati sličan link kao što je npr. „postas-rsd.top“.

- Ukoliko ste uneli podatke o Vašoj platnoj kartici, potrebno je da se hitno javite banci kako bi oni blokirali karticu u što kraćem roku i onemogućili neovlašćene transakcije.

- Ukoliko ste uneli Vaše kredencijale (korisničko ime, mejl adresa, lozinka i ostale lične podatke) za logovanje na e-banking, potrebno je da odmah promenite pristupnu lozinku ili se hitno obratite banci radi izmene lozinke.

- Ukoliko primetite da SMS poruka sadrži dosta pravopisnih grešaka, ili su izmešana dva pisma – latinica i ćirilica, kao i  dva jezika – engleski i srpski, najverovatnije se radi o prevari.

- Ne prosleđujte sumnjive poruke prijateljima.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading