Gorivo
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Pre svega jer je automobil jedan od najvećih potrošača. Na koji način smanjiti potrošnju goriva, a samim tim i uštedeti nešto novca, objasnili su eksperti za vožnju u zimskim uslovima, a mi vam donosimo četiri jednostavna trika uz pomoć kojih će vožnja biti ekonomičnija.

Rasteretite automobil što više možete

Čišćenje snega i leda sa automobila nije samo pitanje bezbednosti u saobraćaju, već može značajno olakšati i njegovu ukupnu masu i omogućiti veću aerodinamiku u vožnji. Još jedan način da rasteretite automobil jeste vađenje nepotrebnih stvari iz kabine i gepeka, poput transportera za kućnog ljubimca, sedišta za dete ili rezervnog točka. Njega možete jednostavno zameniti setom za reparaciju guma. Osim toga, uklonite sa krova automobila krovne nosače i kofer ukoliko nigde ne putujete, time ćete automobil olakšati za još koji kilogram i uštedeti malo više goriva.

Nemojte zagrevati vozilo pre kretanja

Zagrevanje automobila pre kretanja tako što ga ostavite da radi u "leru" uopšte nije dobro za motor, kao ni za okolinu. Na tako malim obrtajima, dok vozilo miruje, motor se zagreva veoma sporo, a radnu temperaturu postiže tek pri srednjim brzinama pri određenom opterećenju. Takođe, stručnjaci preporučuju i da u zimskom periodu vožnju na kratkim rastojanjima izbegavate, budući da motor ne stigne da se zagreje i radi sa pola snage, "gutajući" mnogo više goriva.

Izbegavajte argesivnu vožnju

Agresivna vožnja sa naglim ubrzanjima pre svega nije bezbedna za vas i druge učesnike u saobraćaju, a osim toga nije dobra ni za motor, pogotovo kada je hladan. Međutim, mnogi vozači u gradu agresivnijom vožnjom na višim obrtajima pokušavaju da brže zagreju motor, ali tako čine veliku grešku - ne samo da povećavaju potrošnju goriva, već mogu i oštetiti motor koji još uvek nije dostigao radnu temperaturu. Zato se, posebno zimi, preporučuje da već na 2000 obrtaja u minuti automobil prebacite u narednu brzinu.

Obavezno stavite zimske gume

Kvalitetni pneumatici koji obezbeđuju dobro prianjanje mogu da sačuvaju vaš, kao i život svih drugih učesnika u saobraćaju. Međutim, oni igraju i važnu ulogu u potrošnji goriva u uslovima zimske vožnje. Prilikom montiranja guma veoma je važno da obratite pažnju i na šare, odnosno njihovu dubinu, premda su upravo one odgovorne za dobar kontakt između površine kolovoza i vašeg vozila. I nikada ne zaboravite da proveravate pritisak u pneumaticima - ne samo da je odgovarajući pritisak odgovoran za snagu vuče, već i za smanjenje potrošnje goriva.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading