Porodica Todora Stojanovića
Foto: Alo/Foto: privatna arhiva

Tada je, kako nam je objasnila Todorova mama Monika, za dečakovo lečenje na račun fondacije leglo 468.000 dinara, a ovaj gest duboko je dirnuo celu porodicu Stojanović.

Iako je Veljko u „Poteri“ naveo da želi da donira novac malom Todoru koji se „trenutno nalazi na lečenju u Turskoj“, to je, kako kaže Monika, proizvelo jedan nesporazum.

- Veljko je uradio divnu stvar i naša porodica mu je veoma zahvalna. Hvala mu puno od srca, a nakon što je emitovana emisija zvali su me mnogi koji žele da organizuju skupljanje novca za troškove lečenja. Htela bih da kažem da Todor nije više na lečenju u Turskoj, tamo smo bili jedno vreme. Od turskih lekara nismo dobili dijagnozu, već odgovor da ne znaju šta je uzrok njegovom stanju i da shodno tome ne mogu da ga leče - rekla je na početku razgovora za Alo! Monika, Todorova mama, i dodala da, uprkos tome, ne odustaju od namere da pronađe novu kliniku.

- Todor je trenutno kod kuće, njegovo stanje se malo promenilo u odnosu na to kako je bilo dok je bio u bolnici. Na respiratoru je, budi se i nije uspavan kao što je bio u bolnici. Mi sada pokušavamo da pronađemo kliniku u svetu koja bi mogla da otkrije uzrok njegovog stanja, i iz toga razloga nam je račun u fondaciji i dalje aktivan - rekla je Todorova mama, i dodala da još nisu pronašli lekara koji je uspeo da otkrije koji je uzrok bolesti njihovog sina.

Inače, Todoru su lekari dijagnostikovali nespecifičnu encefalopatiju, nespecifičnu epilepsiju, hroničnu respiratornu insuficienciju i paralizu glasnih žica. 

- Lekarima još uvek nije pošlo za rukom da otkriju zbog čega se sve to desilo. Mislili su da su bolesti genetske, ali smo uradili testove koji su isključili tu mogućnost. Sada smo u aktivnoj potrazi za klinikom u svetu na kojoj bismo mogli da dobijemo odgovore na naša pitanja, a paralelno s tim tražimo i centre za rehabilitaciju - rekla je Monika, i dodala da je u kontaktu s jednom klinikom iz Amerike. 

Todor Stojanović

Foto: privatna arhiva

 

- Todor nije u stanju da putuje tako daleko i zbog toga s njim radimo terapije i rehabilitaciju u kućnim uslovima. To podrazumeva nabavku lasera različitih intenziteta, a oni mogu da se kupe samo u inostranstvu. Laseri koji se koriste treba da dovedu ćelije do regeneracije i stvore nove nervne puteve. Terapije koje sprovodimo s njim za cilj imaju da mu probude nerve koji treba da stvore nove impulse - rekla je Monika, i dodala:

- Naš dan izgleda veoma dinamično, a naša dnevna soba izgleda kao bolnička soba. Ujutru imamo inhalaciju i aspiraciju jer je jako važno da mu pluća budu zdrava. Tri puta dnevno vežbamo s njim kako bismo mu što više probudili neurone. Takođe, veoma je važno da se brinemo i o nezi i higijeni kako ne bi došlo do infekcije, budući da je na respiratoru. Todor poslednju terapiju prima u ponoć, a desi se i da se u toku noći oglase aparati na koje je priključen. To može da se dogodi jer je pomerio nogu u snu, a može i zbog nekog ozbiljnijeg problema - ispričala je Monika, i dodala da svaki pomak u Todorovom lečenju za njih predstavlja veliku stvar.

- Dok je bio u bolnici, Todor se nije budio, a nakon što smo počeli da radimo s njim terapije, imamo utisak da nas čuje i da bolje reaguje na nas - rekla je Monika.

BONUS VIDEO:

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading