kandilo
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Pravoslavni hrišćani veruju da kađenje tera sve negativne misli, pa je prisutno pri svakom crkvenom obredu, kao što su liturgija, molitve i tokom obavljanja svetih tajni, od krštenja i venčanja do jeleosvećenja.

Kađenje je hrišćanski ritualni običaj čišćenja prostorija od duhova i svega što je nečisto i nečastivo, kao i negativne energije koja može da se nakupi u prostoru iz različitih razloga. Još od davnina, za kađenje se koriste tamjan i briket, a ranije je to bila smirna.

Smirnu je za kađenje koristio Gospod Isus Hrist, a prema predanju, dobio ju je u pećini po rođenju, zajedno sa zlatnicima. Kađenje tamjanom se naziva beli dim i služi za uklanjanje sila koje su nepoželjne. Ime beli dim nastalo je kao suprotnost crnom, u koji spada paljenje magijskih stvari, kao i dim cigarete.

Prema verovanju, tamjan donosi dobro zdravlje, a kandilo i plamen simbolizuju svetlost Hristove nauke i života svetitelja ispred čije ikone se ono i pali. Istovremeno, ono podseća ukućane da žive svetlim i čistim životom.

Kako okaditi kuću?

 

U kadionicu stavite malo briketa, a preko njega nekoliko zrna tamjana. Upalite šibicom, a kada počne da gori, pomolite se. Kadionicu držite u desnoj ruci i njome pokretima ruke pravite znak krsta. Kadite ukućane od najstarijeg do najmlađeg, a nakon toga odložite ga do sledećeg kađenja. 

Briket i tamjan simbolizuju ljubav prema veri, a miris tamjana, blagodat Svetog duha.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading