U SUSRET BOŽIĆU, DANAS SE SEJE ŽITO I KUVA "VARICA" Srbija slavi Svetu Varvaru
Printscreen

Danas nije zapovedan crkveni praznik, ali u srpskom narodu je dan svete Varvare poštovan i proslavlja ga mali broj srpskih porodica kao svoju krsnu slavu. Ova stevtiteljka se smatra i zaštitnicom rudara, zemljoradnika, zidara, kuvara i tesara.

Kod nas je sačuvan običaj, iako nepoznatog porekla, da se danas kuva „varica“ od raznih žitarica, koja se jede narednih dana. Takođe se „seje“ žito, u plitak tanjir ili činijicu, koje će ozeleneti do Božića, a to čine i rimokatolici.

Varica se uveče ostavi da uvri pored vatre u loncu, pa se sutra na Varvarin dan gleda sa koje je strane navrilo, pa se kaže da sa te strane u polju treba sejati pšenicu, ako se želi dobar rod. Vareno žito se jede u kući, njim se posipa mesto gde se uzima voda za piće, a meša se i sa soli, pa se daje stoci. Naši stari kažu da od današnjeg dana dan počinje da raste, a noći su sve kraće i do Božića dan bude pola sata duži, od kada počinje naglo da raste.

Priprema varice

Količina pšenice i ostalih sastojaka je po sopstvenoj želji. Preporučuje se mera od pola kilograma pšenice, 250 grama kukuruza, 250 grama oraha i šest kašika meda.

Pšenicu i kukuruz naliti vodom, za dva centrimetra da pređe preko materijala i ostaviti da prenoći. Narednog dana naliti čistu vodu i na smanjenoj temperaturi kuvati oko dva sata, dok tečnost ne ispari, a zrna omekšaju. Dodati med i iseckane orahe, promešati i služiti.

Molitva svetoj velikomučenici Varvari

- O, Sveta i svehvalna velikomučenice Varvaro! Sabrani su danas u hramu tvom božanstvenom ljudi, da bi se moštima tvojim poklonili i sa ljubavlju ih celivali: stradanja, pak, tvoja mučenička i u njima samog Strastopoložnika Hrista, koji ti je dao ne samo u njega da veruješ već i da njega radi postradaš, pohvalama veličamo, i molimo te, pouzdana zastupnice naših želja: moli se sa nama i za nas Bogu koji se može umilostiviti radi milosrđa svoga, da milostivo usliši i nas, koji preklinjemo za njegovu dobrotu i da nam ne oduzme molitve nužne za život i spasenje, da daruje hrišćanski kraj životu našem, da se bez bolesti i u miru pričestimo Božanstvenim tajnama, i da svima onima kojima je na svakom mestu u svakoj žalosti i svakoj okolnosti potrebna njegova čovekoljubiva pomoć daruje svoju veliku milost, da bi blagodaću Božjom i tvojim toplim zastupništvom, uvek bili zdravi telom i dušom i slavili divnog u Svetima svojim Boga Izrailjevog, koji nikada svoju pomoć ne udaljuje od nas, uvek, sada, stalno i u vekove vekova. Amin.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading