prevoz
Foto: Alo/Alo!/Vladimir Marković

Novi opasni trend pritiskanja dugmeta za otvaranje vrata na vozilima GSP-a, dok stoje na semaforu koji se pojavio među decom, analizirao je gost Info dana, psihijatar Đorđe Trajković.

Psihijatar Đorđe Trajković istakao je kako ne misli da previše oštro reagujemo na pojavu novog trenda.

- Detinjstvo nosi sa sobom nestašluke, danas vidimo promene u karakteristikama njihovog ponašanja. Današnje vreme uz globalizaciju čovečanstva nosi nove izazove i rizike, a na roditeljima je da prepoznaju i regulišu emocije kod svoje dece. Ovo gde deca pritiskom na dugme otvaraju vrata autobusa koji stoji na semaforu, ne mislim da preterano reagujemo. Kod roditelja nastaje zabuna kako vaspitati svoje dete gde ne znaju da li treba postojati kazna ili u kojoj meri treba postojati nagrada. Otac i majka zajedno treba da se dogovore kakva će kazna biti i da u tome budu istrajni. Ukoliko dete ima nekih problema roditelji treba da budu otvoreni da o njima razgovaraju - rekao je Trajković.

Trajković je dodao kako deca nisu uvek direktno odgovorna za loše ponašanje, jer u mnogo slučajeva ono nastaje kao oponašanje lošeg ponašanja koje vide kod svojih roditelja.

- Postoji mnogo razloga što deca ne govore stvari starijima, jer sa porastom prava dece prolaznici ili nastavnici ne smeju ni da pomenu roditeljima šta im deca rade. Čim se pomene kazna misli se na batine, što ne znači to. Deca nekada manifestuju negativno ponašanje po ugledu na roditelje, često roditelji emotivno uslovljavaju decu što može više emotivno osetiti dete. To podrazumeva da roditelji nastoje da ne razgovaraju ili ignorišu dete dugo što emotivno ostavlja trajnije posledice nego fizičko sankcionisanje - rekao je Trajković.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading