Goran Vesić
Foto: Tanjug/Tanjug Vesna Lalić

Vesić je podsetio da svakog 10. decembra stupa na snagu novi železnički red vožnje i da se taj dan slavi kao železnička Nova godina.

- Novi red vožnje koji će stupiti na snagu danas podrazumeva ukupno 403 putnička voza i 120 teretnih dnevno, što znači 523 polaska dnevno na celoj teritoriji Srbije - naveo je Vesić.

Kako je saopštilo Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture (MGSI), Vesić je rekao da će u okviru novog reda vožnje prevesti ukupno oko 7.000.000 putnika, a da će čak nova 44 polaska biti realizovana od 1. septembra 2024, što je posledica dolaska novih kompozicija i svega što Srbija ulaže kada je reč o železnici.
Goran Vesić

Tanjug Vesna Lalić

 

Ministar je naveo da najveći broj putnika danas koristi prugu između Beograda i Novog Sada koja je dužine samo 76 kilometara i dodao da to jasno govori koliko je važno građankama i građanima Srbije pružiti bolji kvalitet železničkog prevoza.
Upravo zato će, kako je istakao, nova brza pruga do Subotice biti završena do kraja sledeće godine, što znači da ćemo već u martu ili aprilu 2025. godine tom prugom od Beograda do Subotice putovati sat i deset minuta.
Vesić je naglasio da sledeće godine počinje i izgradnja brze pruge od Beograda do Niša i da će se, kada pruga bude završena, vozom između ta dva grada putovati sto minuta.
On je podsetio da je sa Vladom Severne Makedonije potpisan Ugovor o zajedničkoj izgradnji brze pruge od Niša do Skoplja i dodao da će se raditi i brza pruga od Niša do Sofije.
- Osim toga, radićemo sledeće godine rekonstrukciju i skoro 1.200 kilometara regionalnih pruga kojima se neće voziti brzinom od 200 kilometara na sat, ali će se voziti 120 kilometara na sat i biće potpuno elektrificirane - rekao je Vesić.
Naveo je da će se raditi i novi komandni centar u Makišu, gde će biti kako vozovi koji saobraćaju brzom prugom, tako i svi ostali vozovi koji saobraćaju novim, rekonstruisanim prugama.
- Time ćemo obezbediti veću sigurnost, bolju koordinisanost i sve ono što podrazumeva komplikovan železnički saobraćaj - rekao je Vesić.
Dodao je da je železnica preživela teška vremena kada je malo ljudi putovalo vozovima, ali da sada dolazi vreme renesanse železnice, kada će se ona mnogo više koristiti.
- Upravo zato, svim železničarkama i železničarima čestitam železničku Novu godinu. Naša zemlja će u železnicu više ulagati narednih godina i decenija i to će biti najznačajnice ulaganje koje ćemo imati u saobraćajnoj infrastrukturi jer je železnica budućnost Srbije - zaključio je Vesić.

BONUS VIDEO:

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading