"50 ODSTO TELA MU JE IZGORELO, OSTAĆE MU TRAJNI INVALIDITET" Dečak pre 10 godina ubacio petardu u rezervoar za gorivo, desio se horor
Alo/Shutterstock

Na stotine dece, ali i odraslih tokom novogodišnjih praznika bude povređeno zbog upotrebe pirotehničkih sredstava. Prema rečima primarijusa dr Biljane Ćertić, opekotine najčešće nastaju na licu i šakama.

Alo/Shutterstock

 

- Opekotine koje nastaju upotrebom petardi, specifične su po tome što su najčešće eksponirani delovi tela kao što je lice i kao što su šake. Kada govorimo o licu, one mogu biti različite dubine, najčešće su površnije, ali ono što je specifično za opekotine lica, a nastale upotrebom petardi da mogu da budu zahvaćeni i specifični delovi kao što su kapak, odnosno oko i kao što je uho što naravno i na žalost može da ostavi posledice u sluhu i vidu - kaže dr Biljana Ćertić.

Prema njenim rečima, lepeza pirotehnike koje se koriste tokom praznika i koje mogu da dovedu do povrede je široka - nisu u pitanju samo petarde, već i prskalice, baklje...

- Povrede koje nastaju ovim sredstvima najčešće se odražavaju na šakama. Opekotine su tu nešto dublje, a to znači da nije zahvaćena samo koža već i sve strukture koje su ispod kože, što znači da su i tetive i mišići i nervi i krvni sudovi, pa čak i kosti. Ovo su jako ozbiljne povrede i naravno zahtevaju jedan ozbiljan hirurški operativni pristup. Može nažalost da dođe do amputacija delova prstiju, čitavog prsta pa čak i nekoliko prstiju, imali smo i slučaj kada je maltene cela šaka morala da se amputira - kaže dr Ćertić.

Ističe da su najgore povrede su oštećenje sluha, vida i amputacije različitih nivoa. Doktorka upozorava da je najvažnija preventiva i da bi najbolje bilo da se ova pirotehnička sredstva ni ne koriste.

"Imamo pacijenta koji se već desetak godina leči od opekotina dobijenim petardama"

Doktor Đorđe Kravljanac sa Instituta za zdravstvenu zaštitu majke i deteta “Dr Vukan Čupić" kaže da se organizuju i edukacije za roditelje kako bi im se predočilo koje sve posledice mogu imati ukoliko koriste petarde.

- Kad roditelji dece vide kakve povrede mogu biti, nikome više neće pasti na pamet da deci daju petarde. Za decu nema bezbednog rukovanja petardama. Često se događa da uzmu petardu, bace, ona ne eksplodira, oni je opet uzmu u ruku i ona eksplodira. Mi kao društvo moramo se uključiti u to, svi treba da pričamo o tome, a važno je i sprovođenje zakonskih akata. Svaka upotreba petarde kod dece može da dvede do ozbiljnih posledica - upozorava dr Kravljanac.

Ističe da inspiracija za zloupotrebu pirotehničkih sredstava kod dece ne manjka ni danas.

- Dečak koga smo primili pre desetak godina, ubacio je petardu u rezervoar za gorivo. Dobio je opekotine po telu, koje su obuhvatile nekih 50 procenata. Bilo je zahvaćeno kompletno lice, glava, šake, tri puta smo ga operisali, spasli smo mu život... Ali on je i dalje naš pacijent, imao je još nekoliko operacija. On je najbolji primer šta sve može da se dogodi! Ostaće mu trajni invaliditet. Ljudi nisu svesni koliko to sve može biti opasno. Novo što rade je sada, da iseku petardu, pa izvade barut i to pokušavaju da zapale. Bilo je raznih slučajeva - ubacivanje u kapuljaču, ko će da drži duže petardu u ustima... Oni nemaju saznanja, a veoma su radoznali i na taj način ugrožavaju i sebe i druge - kaže dr Kravljanac.

Naglašava da je najbitnije da deca ne dođu u kontakt sa petardama, ali ističe i da je veoma važna uloga medija i ostalih zakonskih institucija, kako bi se upotreba pirotehničkih sredstava stavila pod kontrolu.

Inspektor

Vladimir Baković, načelnik Odeljenja za inspekcijski nadzor u Upravi za preventivnu zaštitu Sektora za vanredne situacije kaže da oko praznika Ministarstvo unutrašnjih poslova ima pune ruke posla zbog pojačane upotrebe pirotehničkih sredstava.

- Zakon o prometu eksplozivnih materija zabranjuje promet, odnosno prodaju pirotehničkih sredstava deci, odnosno građanima mlađim od 18 godina. Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova redovno kontrolišu objekte koji su legalizovani za prodaju pirotehničkih sredstava, međutim, problem predstavljaju nelegalne prodaje, koje se odvijaju na pijacama i raznim privremenim štandovima - ističe Baković.

Ističe da se vrše i pojačane akcije i kontrole, pa tako dolazi i do češće zaplene petardi.

- Za prodavnice u kojima se ustanovi da drže veću količinu od dozvoljene količine pirotehničkih sredstava, postoji prekršajna odredba i plus oduzima se taj višak zatečenih i eksplozivnih materija sa stanovišta pirotehnike i vatrometa. Kada pričamo o prostorima koji nemaju dozvolu, tamo gde se nelegalno prodaje pirotehnika, u tom pogledu pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova pristupaju kompletnom oduzimanju zatečene količine - kaže Baković.

ističe da nelegalno prodavanje pirotehničkih sredstava može da prijavi svako, i da po prijavi nadležna inspekcija izlazi na teren.

- Mogu dovesti do trajnog invaliditeta, pogotovo kod dece koja nemaju saznanja kako se koriste pirotehnička sredstva. Kada nastanu ove povrede, jedan deo se hospitalizuje

Zakon o prometu pirotehničkih sredstava kaže da je zabranjeno prodavati pirotehnika sredstava svima onima koji imaju ispod 18 godina. Moramo ići na dva koloseka - prodaja pirotehnike.

- Mnogo veći problem je sa prodajom pirotehničkih sredstava koja nisu deklarisana i koja nisu dozvoljena, a to su trgovi i pijace.

BONUS VIDEO:

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading