jelka
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Sa dolaskom Novogodišnjih praznika i grejnom sezonom postoji opasnost od izbijanja požara u stambenim objektima zbog nepažljivog korišćenja prazničnih ukrasa i neodgovornog ponašanja pri odlaganju pepela.

U narednom adventskom periodu povećava se opasnost od izbijanja požara u zatvorenim stambenim prostorima zbog nepažljivog korišćenja prazničnih ukrasa, od lampica i sveća do prskalica.

Posebno je važno istaći da suve jelke i razni plastični ukrasi lako gore i da se vatra može brzo proširiti na okolni nameštaj, navodi se u saopštenju.

Ne ostavljajte sveće bez nadzora

Vatrogasci upozoravaju da zapaljene sveće ne treba ostavljati bez nadzora i da upaljače, sveće i šibice čuvati van domašaja dece. Ističu da se ne sme koristiti nepravilna božićna rasveta i da se na jelkama ne pale prskalice.

Takođe, treba izbegavati pokrivanje produžnih kablova tepisima i drugim tkaninama, a podrazumeva se da oni i drugi uređaji treba da budu ispravni.

Ukoliko dođe do požara zatvorite vrata i prozore kako biste sprečili širenje dima i toplote i pozovite vatrogasce.

Pepeo je opasan do 24 sata

Povodom grejanja, vatrogasci upozoravaju da bez obzira na niske temperature, ako je suvo vreme, vruć pepeo u kontaktu sa zapaljivim materijama, poput kartonske ambalaže, raznog starog papira i slično, postaje opasan uzrok požara.

Žar iz pepela je potencijalni izvor paljenja do 24 sata nakon odlaganja. Pepeo treba odložiti na za to određeno mesto ili u metalnu posudu i nakon odlaganja ugasiti vodom.

BONUS VIDEO

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading