Doping
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Antidoping agencija Republike Srbije u saradnji sa Savezom za rekreaciju i fitnes Srbije, uz podršku Ministarstva sporta, predstavila je istraživanje o korišćenju dopinga u rekreativnoj populaciji i najavila kampanju „Tvoje telo, tvoj izbor - reci NE! dopingu”.

Ovakva studija je prvi put urađena na našim prostorima, sa ciljem definisanja preporuka i prevencije u oblasti borbe protiv dopinga među sportistima rekreativcima.

Istraživanje, koje je sprovedeno u 30 teretana i fitnes centara na teritoriji Beograda, u kome je učestvovalo 631 rekreativnih sportista, pokazalo je da je korišćenje dopinga u rekreativnoj populaciji zastupljeno u velikoj meri.

Rezultati studije pokazuju da se kao doping sredstva najviše koriste anabolici čija primena može da dovede do ozbiljnih štetnih posledica po zdravlje, sa mogućim smrtnim ishodom.

- Hvala Ministarstvu za sport što svakako radi na unapređenju svakog segmenta sporta i što antidoping agencija Srbije u ministarstvu sporta ima partnera pre svega u zaštiti zdravlja sportista - rekla je prof. dr Milica Vukašinović Vesić, direktorka Antidoping agencije Republike Srbije.

Korišćenje doping sredstava može da izazove zavisnost, poveća agresiju i dovede do psihotičnih promena kod onih koji ih koriste. Posebno zabrinjava što je najugroženija populacija mladih osoba od 18 do 35 godina starosti.

- Zaista mislim da svi zajedno radimo jednu neverovatnu stvar i iskreno se nadam da ćemo saseći zlo u samom početku i u korenu. Iskreno se nadam da nije uzelo toliko maha, prepoznali smo ga, žestoko smo se odnosili prema ovoj temi, bezkompromisno - rekao je Zoran Gajić, Ministar sporta u Vladi Srbije. Cilj kampanje "Tvoje telo, tvoj izbor - reci NE! dopingu” je podizanje svesti o štetnosti dopinga, a Savez za fitnes i rekreaciju, antidoping agencija i ministarstvo sporta republike srbije iskoristiće svoje znanje, energiju i iskustvo za edukaciju o zdravijim izborima u rekreativnom sportu.

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading