SOS poziv
Foto: Shutterstock/Shuterstock

Duže od dve decenije u Vranju radi SOS telefon za žene, žrtve nasilja, kao jedini u Pčinjskom okrugu. Od početka godine registrovali su oko 200 poziva. Prijavljuju fizičko, ekonomsko nasilje, a u 90 odsto slučajeva žene proživljavaju i psihičko nasilje.

Zadatak saradnica na SOS telefonu je da saslušaju žene, upute ih na institucije, pruže podršku. Prijavljuju ekonomsko nasilje, fizičko, većina i psihičko, piše RTS.

"U 90 posto slučajeva mi beležimo da svaka žena proživljava psihičko nasilje i to ono psihičko nasilje koje je svakodnevno, koje je toj ženi postalo rutina. To su uvrede, psovke, zanemarivanje, maltretiranje bez povoda, kontrola, izolacija, proganjanje", kaže saradnica na SOS telefonu Anđela Nikolić.

Nasilje u ime žrtve prijavljuju i rođaci, prijatelji, komšije, a pozivi su anonimni. Od početka godine registrovali su 200 poziva - javilo se 60 žena, od čega je polovina prvi put potražila pomoć. Statistika je na približno istom novou u odnosu na prethodne godine.

"Podaci koje imamo nas upozoravaju, i nas, kao civilne organizacije, ali i donosioce odluka, jer podatak je da su u poslednje tri godine na jugu Srbije ubijene tri žene. U 2021., 2022. i u toku ove godine. Znači, svake godine jedan život žene je nestao u porodičnom nasilju", navodi Suzana Antić Ristić iz Odbora za ljudska prava.

Prevencija je bitna, o tome brine i SOS Kutak za devojke. Ove godine uz Čajanku, pripremili su i platformu, pod nazivom "Pričamo glasno".

"Imamo i igre koje devojke mogu da igraju. To je u vidu kviza i time, da kažem, merimo nasilje. Devojke mogu da prepoznaju nasilje i da znaju kako da reaguju na njega putem igre", kaže tim liderka SOS Kutka za devojke Jefimija Ilić.

Rad SOS telefona finansiraju donatori, nedostaje im kontinuitet finansiranja, za dodatne obuke, seminare. Očekuju da će od naredne godine lokalne samouprave na jugu to omogućiti, u okviru rodno odgovornog budžetiranja.

BONUS VIDEO:

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading