Novo groblje u Beogradu
Foto: Promo/Promo

Novo groblje u Beogradu jedno je od najstarijih beogradskih grobalja, osnovano je 1886. godine i od tada do danas na njemu je sahranjen veliki broj znamenitih ličnosti, a njegov prostor je ispunilo preko 1.800 vajarskih radova, što ga sve zajedno čini Muzejom na otvorenom. Godine 1983. Novo groblje je proglašeno za kulturno dobro od velikog značaja za Republiku Srbiju, a njegov kulturno-istorijski značaj prepoznat je još 1979. godine, kada je Detaljnim urbanističkim planom predviđena izgradnja izložbeno-muzejskog prostora i pretvaranje Novog groblja u Muzej na otvorenom, što je trebalo da se dogodi 1986. godine. U tom periodu planirano zatvaranje groblja nije bilo moguće zbog sahrana, koje se i danas obavljaju, tako da se njegova prezentacija i približavanje svih umetničkih i istorijskih vrednosti široj javnosti morala prilagoditi navedenim uslovima.

Novo groblje u Beogradu

Promo

 

U poslednjih deset godina organizuje se stručno vođenje tematskih tura koje su s vremenom privukle pažnju šire javnosti, od pojedinaca preko raznih udruženja, gradskih i republičkih institucija kulture, pa sve do medija. Stvarali su perom i dušom - priča o pesnicima i književnicima; Veliki ljudi široke duše - priča o dobrotvorima i zadužbinarima; Satkane od duše i uma - priča o znamenitim Srpkinjama; Velike ljubavi srpskih velikana; Portreti srpskih diplomata i državnika - zlatno doba srpske diplomatije; Tragom istaknutih vojskovođa i heroja Prvog svetskog rata; Priče o žiteljima starog Beograda; Blistavi umovi Srbije - Velikani srpske nauke; Bardovi srpskog glumišta; Otadžbina se brani srcem - Heroji i heroine velikih ratova; Tragom stranaca na Novom groblju intrigantne su priče koje već čitavu deceniju zaokupljuju pažnju naših sugrađana.

NA PUTU EVROPSKIH GROBALJA

Novo groblje u Beogradu

Promo

 

Novo groblje kao kulturno-istorijsko dobro od velikog značaja za Republiku Srbiju je brzo postalo prepoznato i u međunarodnim okvirima, tako da je ovaj svojevrsni Muzej na otvorenom još od 2004. godine član Udruženja kulturno značajnih grobalja Evrope, prestižne organizacije, kojoj pripadaju i čuvena evropska groblja poput Per la Šeza u Parizu i groblja Steljano iz Đenove. Značaj ovog groblja u međunarodnim okvirima je još jednom potvrđen u septembru 2022. godine, kada je JKP „Pogrebne usluge“ Beograd, odnosno Novom groblju pripala izuzetna čast da bude domaćin Godišnje konferencije Udruženja kulturno značajnih grobalja Evrope. Novo groblje u Beogradu, kao članica Evropske rute grobalja osnovane od Saveta Evrope, našlo je i svoje zasluženo mesto među osam puteva kulture u Republici Srbiji i kao takvo predstavljeno je na izložbi „Kulturne rute u Srbiji“, u okviru manifestacije Dani Saveta Evrope, upriličenoj u Narodnoj biblioteci od 3. do 17. oktobra 2023. godine.

Novo groblje u Beogradu

Promo

 

NOVI VOĐENI OBILAZAK NOVOG GROBLJA

Nastavljajući decenijsku tradiciju vođenih tematskih obilazaka Novog groblja, u nedelju, 5. novembara 2023. godine sa početkom u 11 časova biće organizovan tematski obilazak Novog groblja pod nazivom „Velike ljubavi srpskih velikana“. Ova uzbudljiva i emotivna šetnja vodiće nas stazama velikih, tajnih, strasnih i nedosanjanih beogradskih ljubavi koje su inspirisale na stvaralački čin ili bacale u duboki očaj. Oživećemo priče o onim najintimnijim kucima duša harizmatičnih i nesvakidašnjih ljudi. Veliki broj ljupkih anegdota, neobičnih priča o ljubavi, razočaranjima, strastima i požrtvovanju, ljubavne zgode i nezgode neće vas ostaviti ravnodušnim. Obilazak traje 120 minuta, a mesto okupljanja je na platou kod glavne kapije Novog groblja (Ruzveltova 50). Vodi i priča dr Violeta Obrenović, istoričarka umetnosti. Sugrađani se mogu interesovati na: info@beogradskagroblja.rs. Prijave nisu potrebne.

JEDNA SASVIM NEOBIČNA UČIONICA ISTORIJE - ČUVARI, ČUVAJTE ČUVARE

Na Novom groblju već gotovo deset godina postoji svojevrsna Učionica na otvorenom. Naime, još od 2014. godine, u kontinuitetu radi se na edukaciji sa učenicima osnovnih i srednjih škola iz Beograda i Srbije. Program obilazaka je prilagođen školskom uzrastu i nastavnom programu. Čuvari, čuvajte čuvare - zapravo je ideja vodilja  druženja sa mladima u svojevrsnom vremeplovu, jer, kako kaže Vladika Nikolaj Velimirović, „poštovanje grobova izraz je poštovanja predaka“.

ZANIMLjIVOSTI MUZEJA NA OTVORENOM:

Novo groblje u Beogradu

Promo

 

 

Vanbračni naslednik koji je u Srbiju stigao tek nakon smrti - Velimir Mihajlo Teodorović (1849-1898) je bio vanbračni sin kneza Mihajla Obrenovića i Marije Berghaus. Na krštenju je dobio ime Vilhelm. Kada je napunio 17 godina, otac je tražio da pređe u pravoslavlje i tada je uzeo ime Velimir, a za prezime Teodorović, staro prezime Obrenovića. Sa 18 godina je poslat u Švajcarsku da dovrši školovanje i tada je poslednji put video oca, koji je nedugo zatim poginuo u atentatu u Topčideru. Velimiru je bilo zabranjeno da se vraća u Srbiju da ne bi pretendovao na presto. I pored ovoga svu svoju imovinu je zaveštao Srbiji, a izgradnju grobnice-kapele na Novom groblju u kojoj je sahranjen je zauzvrat kao velikom dobrotvoru finansirala beogradska opština.

Novo groblje u Beogradu

Promo

 

Jedan sasvim neobičan političar - Andra Nikolić (1853-1918), ministar prosvete, predsednik Narodne skupštine, član mnogih vlada, književnik, prevodilac i istaknuti borac za slobodu Srbije, preminuo je nešto pre završetka 1. svetskog rata. Poslednjih godina života je u srcu nosio veliku bol jer mu je četvoro dece umrlo od difterije u roku od mesec dana, a najstariji sin Dušan poginuo je kao srpski vojnik na Suvoboru 1914. godine.

Novo groblje u Beogradu

Promo

 

U smrt za drugoga - ovako glasi natpis na porodičnoj grobnici istoričara Jovana Tomića, a posvećen je njegovoj ćerki Nadi Tomić, studentkinji medicine, koja je 1922. godine izgubila život pokušavajući da spase malog davljenika na Ženevskom jezeru. Radi se o jedinom spomeniku čiju izgradnju je finansirao Međunarodni crveni krst kao priznanje za neizmernu hrabrost i požrtvovanje ove mlade Srpkinje.

SEĆANJA NA VELIKI RAT

Novo groblje u Beogradu

Promo

 

Novo groblje je jedno od retkih urbanih, civilnih grobalja koje u svom sastavu ima šest inostranih vojnih grobalja iz Prvog i Drugog svetskog rata: Austrougarsko, Francusko, Italijansko, Britansko, Bugarsko i Rusko. Svakog novembra se na ovim vojnim grobljima održava čitav niz ceremonija odavanja počasti žrtvama i herojima Velikog rata, dok završnicu predstavlja centralna državna ceremonija ispred Srpske kosturnice branilaca Beograda, 11. novembra sa početkom u 11 časova.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading