Donald Tramp sa Vanaom La Pjeorm
Foto: AP/AP Michael Wyke

NRA održala je u maju 151. godišnju konferenciju za 2023. u Indijanopolisu, a tada je među delegatima bio i bivši američki predsednik Donald Tramp i guverner Floride Ron De Santis.

Zasedanje se održava usred sve češćih poziva na strože zakone o oružju posle rekordnog broja masovnih pucnjava 2023. godine.

Prema Arhivi o nasilju vatrenim oružjem, u zemlji je od januara do maja zabeleženo 146 masovnih pucnjava.

Šta je NRA?

Osnovano 1871. godine kao rekreativna grupa sa ciljem „promocije i ohrabrivanja pucanja iz puške", Nacionalno streljačko udruženje preraslo je u jednu od najmoćnijih političkih organizacija u SAD.

Ono intenzivno lobira protiv svih oblika kontrole oružja i agresivno tvrdi da je uz više oružja zemlja bezbednija.

NRA se oslanja na, i kategorički brani, osporavano tumačenje Drugog amandmana američkog Ustava, prema kom američki građani imaju pravo da nose oružje.

Direktno finansira američke političare i zakonodavce koji podržavaju njihove ciljeve.

Ko vodi NRA?

Van la Pjer

AP Darron Cummings

 

Od 1991. godine, NRA vodi Vejn La Pjer.

Grupa trenutno ima pravnih problema, zato što je od 2020. godine zaglavljena u sudskom okršaju sa njujorškom državnom tužiteljkom.

Letiša Džejms tvrdi da je organizacija u prošlosti preusmeravala milione dolara liderima, uključujući La Pjera, za njihovu ličnu upotre

Ona tuži La Pjera za milione dolara u neisplaćenim platama i traži da se NRA podvrgne finansijskom nadzoru.

NRA je njenu tužbu opisala kao „neosnovani napad sa predumišljajem".

Svedočenje očevidaca pucnjave u Mejnu, pročitajte klikom na ovaj link. 

Koliko je velika NRA?

KONTROLA ORUŽJA U AMERICI Šta je NRA, koliko je moćna i zašto ih podržava Donald Tramp?

Foto Alo!/Nikola Todorović

 

Procene o veličini članstva NRA izuzetno variraju.

Udruženje je tvrdilo da se njeno članstvo povećalo na skoro pet miliona članova posle masovne pucnjave u školi Sendi Huk 2012. godine.

Međutim, neki analitičari tvrde da je ta brojka bliže tri miliona.

Koliko je uticajna NRA?

NRA je 2022. godine dobila 97 miliona dolara od članarine.

To je pad od više od 40 odsto u odnosu na rekordnu 2018. godinu.

Organizacija je za taj pad okrivila pandemiju kovida.

Međutim, NRA i dalje ima pozamašan budžet koji koristi za uticanje na američke političare kad je u pitanju vođenje politike o oružju.

Godine 2021, na lobiranje je potrošila 4,2 miliona dolara, prema tvrdnji nezavisne američke firme za istraživanja OpenSikrets.

Brojke OpenSikretsa pokazuju da je od 2010. godine NRA usmerila više od 140 miliona dolara na izborne kandidate koji vode politiku u korist oružja.

NRA takođe vrši značajan uticaj preko članova, od kojih će mnogi glasati za izbornog kandidata samo na osnovu njegovog stava prema oružju.

Ona ocenjuje članove Kongresa od A do F prema tome kako doživljava njihovu naklonost prema oružju.

Te ocene mogu da koštaju kandidate koji se zalažu za oružje njihovih poslaničkih mesta.

Zašto je NRA tako kontroverzna?

Decenijama se NRA agresivno protivila merama koje bi ograničile posedovanje oružja, uprkos nizu masovnih pucnjava, od kojih su mnoge bile u školama.

Poznat je slučaj pokojnog glumca Čarltona Hestona - bivšeg predsednika NRA - koji je držao pušku iznad glave posle masovne pucnjave u srednjoj školi Kolumbija 1999. godine, poručujući zagovornicima kontrole oružja da će morati da uzmu oružje „iz mojih hladnih, mrtvih ruku".

Šta je izjavila NRA povodom pucnjave u školama?

Dvadeset sedmog marta, ubijeno je šestoro ljudi, među kojima i troje dece, u školi u Nešvilu.

NRA je odgovorila pozivanjem na veću bezbednost u školama, umesto na ograničavanje posedovanja oružja.

Napad u Nešvilu bio je najgora masovna pucnjava u nekoj američkoj školi otkako su 19 dece i dve odrasle osobe ubijeni u Juvaldeu u Teksasu, u maju 2022. godine.

NRA je 2022. godine održala godišnju konferenciju u obližnjem Hjustonu samo dva dana nakon napada u Juvaldeu uprkos široko rasprostranjenim pozivima da se taj događaj otkaže.

Ona je 2018. godine podržala poziv tadašnjeg predsednika Donalda Trampa da se naoružaju nastavnici i drugi pripadnici školskog osoblja kako bi se odvratili napadi vatrenim oružjem - iako mnogi nastavnici ne žele da budu naoružani.

U aktuelne članove NRA spadaju bivša kandidatkinja za potpredsednicu Sara Pelin, kao i glumci Tom Selek i Vupi Goldberg.

Očekuje se da će se Trampu i De Santisu na zasedanju u Indijanopolisu 2023. godine pridružiti i bivši potpredsednik Majk Pens.

(BBC)

BONUS VIDEO 

@alo_portal JERUSALIM - sveti grad! Jedan je od najstarijih gradova na svetu! Danas je Jerusalim grad tuge. Ali ostaje grad nade i sveti grad… #alo #alonovine #alodnevnenovine #fypシ #fyp #foryou #viral #jerusalim #jerusalem #izrael ♬ original sound - Alo_portal

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading