anketa Alo!: Pitali smo majke na šta će potrošiti 10.000 dinara
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Za novčanu podršku od 10.000 dinara deci do 16 godina za prva tri dana stiglo je skoro 600.000 prijava, a na početku školske godine, koja kreće za nešto manje od dve nedelje, većini roditelja će ova pomoć i te kako dobro doći.

Ekipa Alo! pitala je majke koliko im znači ova pomoć i na šta planiraju da je potroše, a većina ih se složila s tim da će im ova suma mnogo značiti za kućni budžet.

- Svakako da znači, bilo kakva pomoć znači svakom roditelju, pogotovo onim roditeljima koji imaju više od jednog deteta - kaže za Alo! Marina Ilić i dodaje da će novac verovatno utrošiti na garderobu.

anketa Alo!: Pitali smo majke na šta će potrošiti 10.000 dinara

Foto Alo

 

- Još uvek nismo u fazi udžbenika jer smo u vrtiću, nemam još uvek precizno određeno, ali sam se prijavila svakako - objašnjava ova majka četvorogodišnje devojčice.

Vrlo jednostavno i slično kao i sa ranijim oblicima pomoći, i ovaj put majke treba da unesu broj lične karte i svoj matični broj i da izaberu banku u kojoj žele da im pomoć bude isplaćena. Prijava traje do 20. septembra, pa svi oni koji još nisu stigli imaju vremena da to urade.

anketa Alo!: Pitali smo majke na šta će potrošiti 10.000 dinara

Foto Alo

 

- Prijaviću se koliko danas, novac nam je potreban da ih spremimo za školu i to će pokriti te troškove. Evo ćerka već dobacuje da želi garderobu tako da će joj biti ispunjena želja - rekla nam je Ivana Jerotić.

I Marija Antović još nije popunila prijavu na sajtu Uprave za trezor, ali, s obzirom na to da ima troje dece, taj novac će joj biti od velike koristi.

anketa Alo!: Pitali smo majke na šta će potrošiti 10.000 dinara

Foto Alo

 

- Nisam se još uvek prijavila, ali definitivno će mi značiti pomoć. Imam troje dece, tako da nam je to baš dobrodošlo, barem za neke patike, školski pribor ili već šta nam bude bilo potrebno za početak škole - napominje  Marija Antović, a ima i onih kojima bi odgovaralo da dobiju i više novca, iako je, kako je istakla Beograđanka Milica Starčević, 10.000 dinara sasvim solidna suma.

Obećano - ispunjeno!

Za novčanu pomoć deci do 16 godina od 10.000 dinara za prva tri dana stiglo je 592.000 prijava, izjavio je ministar finansija Srbije Siniša Mali i istakao da je brojka od blizu 600.000 dece prijavljenih za tri dana potvrdila da sistem prijavljivanja funkcioniše dobro.

anketa Alo!: Pitali smo majke na šta će potrošiti 10.000 dinara

Foto Tanjug

- Neverovatan je odziv roditelja, kad imate toliko ljudi koji su se prijavili, to pokazuje da ste meru pogodili baš kako treba. Ništa nije slučajno, mi smo imali nameru da pogodimo početak školske godine - kazao je Mali.

- Obećanje koje smo dali mi ćemo da ispunimo do kraja septembra. Očekujem maksimalan broj dece, njih 1.190.000 da se prijavi. Mi smo, evo, već prešli polovinu tog broja - kazao je on.

- Ceo sistem pomoći koji smo imali dosada našim sugrađanima pokazao se kao izuzetno važan jer on ne samo da pokazuje snagu naših finansija, on ljudima znači jer u ovim teškim trenucima ljudima dajete jednu dozu optimizma i sigurnosti da je država tu i da će im pomoći - naglasio je Mali.

- Da, prijavila sam se, dobra je pomoć, ali mogla je i veća, 10.000 je solidno ali samo knjige su toliko - kaže Milica.

I jedna baka se uključila u naš razgovor i dodala da je i ova novčana podrška države veoma važna roditeljima koji izvode decu na put.

 - Ja sam baka, ali sam uključena u to koliko troškova postoji danas. Mladim roditeljima ovo mnogo znači jer je posao takav kakav je i svi se bore od jutra do mraka da zarade, mislim da im svaka pomoć dobro dođe - iskrena je Jelica.

Kako je ranije najavljeno, za ovu jednokratnu novčanu pomoć države deci do 16 godina rođenoj nakon 21. novembra 2006. godine iz budžeta je izdvojeno oko 12 milijardi dinara.

PIŠU: Milica Vučković, Ekipa Alo!

Baza usvojitelja ažurirana

Hranitelji deteta za koje se isplaćuje novčana pomoć, kao i primaoci novčane socijalne pomoći, kako je kazao ministar Siniša Mali, izuzeti su od prijavljivanja i njima će novčana pomoć biti uplaćena automatski, bez podnošenja prijave. On je naglasio i da staratelji dece imaju pravo na novčanu pomoć pod uslovima propisanim odgovarajućim zakonskim rešenjem, koje je stupilo na snagu 1. avgusta, odnosno oni treba samo da skeniraju odluku suda da im je dodeljeno starateljstvo.

- Kod usvojitelja, ažurirana je baza podataka i tu nema nikakvih problema - naveo je Mali.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading