lido
Foto: Tanjug/FOTO TANJUG/ MINISTARSTVO ODBRANE I VOJSKA SRBIJE/ bg

Manji i srednji vodotoci su u stagnaciji ili opadanju, a vodotoci velikih reka još uvek su daleko i od granice redovne odbrane od poplava.

Hidrolog u RHMZ Jelena Jerinić potvrdila je da možemo da odahnemo pošto nisu najavljene velike padavine, a u narednih deset dana prognozira se toplo vreme, sa ponekim pljuskom koji neće ništa poremetiti što se tiče hidrološke situacije.

Posle poplava u Sloveniji i visokog vodostaja reka u Hrvatskoj, očekuje se porast nivoa većih reka i u Srbiji. Kritičnih mesta za sada nema, ali se tokom vikenda očekuje "vrh vodenog talasa" Dunava i Save.

Manji i srednji vodotoci su u stagnaciji ili opadanju, a kada je reč o vodotocima velikih reka, još uvek su daleko i od granice redovne odbrane od poplava.

Hidrolog u Republičkom hidrometeorološkom zavodu Jelena Jerinić ističe da je, kao što je i prognozirano, Dunav kod Bezdana danas već dostigao vrh.

Što se tiče Sremske Mitrovice i Šapca, vrh se očekuje u toku današnjeg dana, eventualno sutra pre podne, a u Beogradu sutra, odnosno prekosutra.

Jerinićeva kaže da možemo da odahnemo pošto nisu najavljene velike padavine, a u narednih deset dana prognozira se toplo vreme, sa ponekim pljuskom koji neće ništa poremetiti što se tiče hidrološke situacije.

Sava je kod Šapca od jutra mirna, nigde ne preti, u blagom je porastu i vodostaj je jutros 161 centimetar, što je i dalje nisko u odnosu na 400 centimetara, kada se proglašavaju mere redovne odbrane od poplava.

Ipak, prema rečima predsednika udruženja ribolovaca Dejana Mitjeva, tako visok vodostaj je neuobičajen za ovo doba godine, pošto je ove godine u proseku dva metra viši nego što je normalno, piše RTS.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading