kiša
Foto: Alo/shutterstock

Posle dva paklena dana sa temperaturama od 38 stepeni, u subotu i nedelju u celoj Srbiji kiša i pad temperature.

Kako je za Alo! naveo meteorolog Ivan Ristić, vikend pred nama obeležiće jaka kiša, grmljavina i zahlađenje.

- Puno kiše, grmljavinskih oluja i jako zahlađenje su pred nama, zato pripremite kišobrane i topliju garderobu - rekao je Ristić i pojasnio da olujno vreme ovaj put stiže iz Italije.

- Visinska dolina prema Italiji usloviće formiranje jakog ciklona koji će se polako premeštati prema istoku. Biće izuzetno snažan, a poseban problem predstavlja činjenica da je temperatura mora, posebno Jadranskog, izuzetno visoka, od 27 do 29 stepeni. Ova kombinacija pogoduje pojavi obilnih padavina, grmljavinskim olujama i na kopnu i na moru. Zemlje u regionu, kao što su Italija, Slovenija i Hrvatska, suočiće se sa velikim problemima i ekstremnim vremenskim neprilikama, uključujući i opasne oluje na plažama - naveo je naš sagovornik i upozorio na jaku kišu u subotu.

- U nekim naseljenim mestima moglo bi pasti i do 50 milimetara, u Beogradu će biti više od 20. Cela Srbija će biti obuhvaćena ovom olujnom zonom, nema pošteđenih. Ako više od 20 milimetara kiše padne u nekom naseljenom mestu, to može da dovede do poplava po ulicama i kanalizacijama, zato apelujem na građane da očiste odvode kako bi smanjili rizik od poplava - upozorio je Ristić i precizirao da će u subotu 5. i u nedelju 6. avgusta doći do osetnog pada temperature za desetak i više stepeni u odnosu na današnji dan.

Nova superćelijska oluja 25. avgusta

U toku ili na samom kraju toplotnog talasa, 25. avgusta, postoji mogućnost od nastanka superćelijskih oluja jer velika količina toplote i vlage stacionira u nižim slojevima atmosfere. Sa prvim prilivom nešto svežijeg i manje stabilnog vazduha, taj topao vazduh se podiže i dolazi do oluja praćenih grmljavinom, često nepogodama sa olujnim vetrom i gradom - pojasnio je Ristić.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading