Spasila me obična analiza krvi! Aleksandra Stojković je otkrila rak pluća slučajno, iako nije imala nikakve simptome
unsplash.com

Jedan od najvažnijih preduslova uspešnog lečenja je rano otkrivanje, što u Srbiji nije slučaj, jer se kod više od 70 odsto pacijenata otkrije u poslednjem stadijumu. Tada su šanse za uspešno izlečenje gotovo iscrpljene.

rak pluća

Foto: privatna arhiva

 

Aleksandra Stojković (57) iz Beograda slučajno je otkrila karcinom pluća. Dok joj se suprug pripremao za operaciju i ona je odlučila da uradi laboratorijske analize, jer kako kaže, dugo nije kontrolisala krvnu sliku.

- Tada je na akciji bio paket za žene, i sada kada se setim, kao da me je bog pogledao. Na analizi mi se pokazalo da su mi uvećana dva tumor markera. Otišla sam na pregled kod onkologa. I dalje sam samu sebe zavaravala da je sigurno neka greška. Međutim, tada su mi saopštili da mi sada traže rak i krenuli su od pluća. Na rendgenu se videlo da imam masivan izliv, nakon toga mi je rađen skener, pa biopsija pluća. Dijagnoza mi je potvrđena u februaru 2020. godine. Nisam lutala, sve je išlo jedno za drugim i brzo sam imala rezultate. Saznala sam da imam adenokarcinom i da imam genetske mutacije, što je sreća u nesreći. Te mutacije znače da postoji način lečenja koji je mnogo manje agresivan, nije u pitanju hemioterapija. Na ovu vrstu karcinoma deluje ciljana terapija, koju i dobijam. Sa ovom terapijom živim potpuno normalno. Nemam organičenja, da nešto ne mogu. Već godinu i po dana nema nikakvih promena. Nisam još došla u stadijum da nema vidljive bolesti, ali kod mene je sve mirno, nemam novih promena. I to puno znači – kaže Aleksandra.

Upravo Aleksandrin primer govori o važnosti redovnih analiza. Nema potrebe, kažu lekari, da svake godine idete na rendgen svih organa, ali je važno da odradite redovne preglede, analizu krvi i već to može da spreči teške posledice. Danas uz pomoć savremenih terapija, koje se u Srbiji dobijaju o trošku osiguranja, rak pluća postaje hronična bolest. Pre tri godine država je uvela savremene imunološke i ciljane terapije, uz pomoć kojih oboleli u najvećem broju slučajeva mogu dugi niz godina kvalitetno da žive.

- Prema svetskim vodičima sama hemioterapija više nije prvi terapijski izbor u lečenju karcinoma pluća. U potpunosti ju je zamenila inovativna terapija. Preko 30 posto pacijenta sa metastaskim karcinomom pluća, koji se leče imunoterapijom, ostvaruje petogodišnje preživljavanje, što je sa hemioterapijom bilo nezamislivo.

rak pluća

Foto: privatna arhiva

 

- Pacijenti koji imaju drajver mutacije i leče se ciljanom terapijom ostvaruju i duže preživljavanje od navedenog. Sledeći veliki korak bi trebalo da bude proširenje indikacija za lečenje ovim vidovima terapije – istakla je doc. dr Milica Kontić Jovanović, načelnica Odeljenja za molekularnu i imunoterapiju karcinoma pluća, Klinike za pulmologiju UKC Srbije.

M. J. M.

Kašalj koji ne prolazi

Simptomi u početku mogu da budu vrlo nespecifični – kašalj koji duže traje i ne prolazi na primenu antibiotika, prolongirano febrilno stanje, malaksalost, gubitak apetita, bolovi u grudima. Dodatni problem predstavlja činjenica da većinu bolesnika predstavljaju pušači koji su već navikli na kašalj i iskašljavanje i to ih zavara. Ne primete kada kašalj postane uporniji, izraženiji i promeni intenzitet. Upravo u tom periodu često se izgubi dragoceno vreme, bolest uznapreduje, terapijske mogućnosti se smanje, a prognoza bolesti postane značajno lošija.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading