STRANCI POLUDELI ZA JEDNOM BANJOM U SRBIJI Samo u ovoj godini je posetilo 40.000 ljudi, evo zašto je sve popularnija
Foto: privatna arhiva

Sokobanja je nesumnjivo jedna od najlepših i najposećenijih turističkih destinacija u našoj zemlji. Za nju mnogi kažu da je skriveni dragulj smešten u jugoistočnom delu Srbije, okružen planinama i netaknutom prirodom. Ovo malo banjsko mesto, sa svojom bogatom istorijom i termalnim izvorima, postalo je poznato kao destinacija koja pruža mir, opuštanje i blagodeti za zdravlje, a osim domaćih turista, sve je više posećuje stranaca.

Za prvih pet meseci u ovoj godini, Sokobanju je posetilo skoro 40.000 turista, a slika sa terena govori da se u ovom trenutku traži mesto više. To ni ne čudi imajući u vidu da su cene smeštaja za svačiji džep, piše Blic.

Sokobanja je udaljena od Beograda oko 220 kilometara, odnosno oko 2 sata i 30 minuta vožnje kolima. Posetioci ovde vrlo često dolaze zbog netaknute prirode, slapova brze, čiste vode koji se spuštaju poput galopirajućeg vodopada niz strme stene i litice, čistog vazduh, bogate istorije...

Stranci poludeli za Sokobanjom, dolaze i zbog lečenja i zbog rekreacije

Ono po čemu je zapravo najpoznatija jeste po termalnim izvorima lekovite vode i termomineralnog blata koje se koristi za terapiju i lečenje određenih zdravstvenih stanja. Voda iz ovih izvora obiluje mineralima poput kalcijuma, magnezijuma, sumpora i drugih elemenata koji imaju blagotvorne efekte na kožu, mišiće i disajne puteve. Zahvaljujući ovim lekovitim svojstvima, banja je posebno pogodna za tretiranje reumatskih problema, kožnih bolesti, ali i respiratornih tegoba. Posebno je poznata po lečenju dece sa respiratornim problemima.

Već godinama se ova banja ističe među banjama u Srbiji a naročito je interesantna strancima, koji čak dolaze i samo da uživaju u prirodnim lepotama. Prema poslednjim javnim podacima, za prvih pet meseci ove godine Sokobanju je posetilo više od 5.000 stranaca.

Neka od oboljenja koja se leče u ovoj banji su:

Bolesti disajnih puteva
Stanje posle povrede
Oboljenja nervnog sistema
Reumatski problemi

Sokobanja poznata i po mnogobrojnim aktivnostima

Planinarenje, biciklizam i pešačenje kroz prelepe pejzaže pružaju jedinstveno iskustvo povezivanja sa prirodom, i to je ono po emu je Sokobanja takođe poznata i po čemu se izdvaja od drugih banja u Srbiji.

Posetioci Soko Banje takođe imaju priliku da uživaju u bogatom kulturnom nasleđu ovog regiona. Folklorne manifestacije, tradicionalni događaji i lokalna kuhinja omogućavaju upoznavanje sa srpskom kulturom i običajima. U blizini banje nalaze se i kulturno-istorijski spomenici, poput manastira i tvrđave, koji predstavljaju još jedan interesantan aspekt ove destinacije.

Tu je takođe i širok spektar izletišta koje vredi posetiti. Najpoznatije i najposećenije je Leptarija, koje je od centra udaljeno oko 2 kilometra. Za svaku preporuku su pešačke ture, koje obično kreću od centra grada do istorijskog dela, biciklizam, pecanje i planinarenje, a to je što ovu turističku atrakciju posebno ističe među banjama u Srbiji.

BONUS VIDEO

  •  

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading